fbpx
5.2 C
София

CERES: „Не съществува чиста енергия“

Оригиналът е на Center for Environmental Research & Earth Sciences, които изказват едно съвсем нетрадиционно мнение

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Публикуваният в научното списание Energies нов анализ, направен от екип ирландски и американски учени, включително и изследователи от CERES (Center for Environmental Research & Earth Sciences), повдига съвсем неочаквани и тревожни въпроси за реализуемостта на прехода към възобновяеми източници на енергия, както и за тяхното влияние на околната среда. Опасенията от необратими промени на климата доведоха до огромни инвестиции в програмата за използване на ‘зелена енергия’, които имат за цел намаляване на изхвърлянето на парникови газове в атмосферата и намаляване на влиянието на изкопаемите горива върху околната среда. През 2011-2018 години светът даде 3,66 трилиона долара за проекти свързани с промените на климат. Около 50% от тази сума бяха дадени за получаване на енергия от слънцето и вятъра и само 5% за адаптация към въздействието на природните бедствия.

Разходите в световен мащаб, свързани с решаване на проблемите по промените в климата. Слънчева и вятърна енергетика: 5%, адаптация към тежките климатични явления – 5%

Неочакваното влияние върху околната среда

Учените заявиха че понякога възобновяемите източници на енергия дават своя принос в задълбочаване на проблемите, които би трябвало да решават. Така например, проведената серия от международни изследвания показват, че вятърните и слънчевите електроцентрали предизвикват локални промени на климата. Вятърните паркове повишават температурата на почвата под тях, а това затопляне принуждава почвените микроби да отделят повече въглероден диоксид. Тоест, иронията е в това, че енергията на вятъра наистина частично намалява въглеродните емисии на човечеството, но в същото време увеличава тези емисии отделяни от природните източници.

Тези снимки показват два различни вида на ‘влияние на попътния поток’ при вятърните паркове, разположени близо до крайбрежието на Дания

Технологиите на зелената енергетика изискват десетократно повишаване добива на минерални ресурси в сравнение с електричеството, което се получава при изгарянето на изкопаемите видове горива. CERES са пресметнали, че за смяната на само 50 милиона от приблизително 1,3-те милиарда леки автомобили от целия свят с електрически транспорт, ще трябва почти да се удвои ежегодния добив на кобалт, неодим и литий, както и да се използва повече от половината от ежегодно получавания мед. Но този проблем вече почти изцяло се решава чрез новите акумулаторни блокове за електромобилите, в които няма кобалт.

Освен това, слънчевите и вятърните паркове изискват 100 пъти повече площ в сравнение с площта за електричеството, което се получава от изкопаеми видове горива. А тези големи заети площи могат да имат разрушително влияние върху биологичното разнообразие. И още, увеличаването на посевите с палмово масло вече допринесе до унищожаването на редица дъждовни гори и други естествени среди.

Финансовите последици

Повече от половината (55%) от световните разходи за климат през 2011-2018 години са дадени за слънчева и вятърна енергетика. Това са общо около 2 трилиона долара. Въпреки това, през 2018 година вятърната и слънчевата енергетика произвеждаше само 3% от необходимата на човечеството енергия. В същото време изкопаемите горива като нефт, въглища и газ произвеждаха 85% от тази енергия.

Водещият автор на този анализ Колин Охаисеадх заяви:

‘ Светът изхарчи над 2 трилиона долара, за да увеличи дела на генерираната от слънцето и вятъра енергия от половин процент на три процента и за постигането на тази цел бяха необходими 8 години. Колко ще ни струва за да може този дял да стигне до 100? И колко време ще ни отнеме това?’.

Световната консумация според дела на различните източници на електрическа енергия

Страдат най-бедните

Изследванията, проведени от учените на Европа, САЩ и Китай показват че въглеродният данък е най-голямо бреме най-вече за най-бедните домакинства и жители на селските жители.

Въпреки че основният мотив за внедряване на нови проекти за зелена енергия станаха опасенията от климатични промени, едва 5% от разходите за климат са свързани с адаптация към климатичните промени и явления. В тази сфера са помощите за развиващите се страни и подобреното реагиране към екстремални климатични явления каквито са например ураганите. Но необходимостта от изграждането на инфраструктура за адаптация към новите климатични условия и за изграждането на системи за бързо реагиране може да влезе в конфликт с необходимостта от понижаване на изхвърляните парникови газове, защото в общия случай изкопаемите горива са най-достъпния източник на евтина енергия за развитие на тези проекти.


Този анализ, публикуван в специалното издание на списание Energies от 16-ти септември, се състои от 39 страници с 14 цветни изображения и две таблици. В него най-подробно се разглеждат разходите, които трябва да се направят, за да се избегнат опасните климатични промени. Обмислени са всички плюсове и минуси на най-различните варианти на решение на проблема с климата – вятърна енергетика, слънчева енергетика, хидроенергетика, ядрена енергетика, изкопаеми горива, биоенергетика и геотермална енергия. За съставянето на този анализ са прегледани стотици научни статии от най-различни области – машиностроене, защита на околната среда, енергетика и климатична политика. Окончателният отчет има препратки към 255 изследователски статии във всички тези области и завършва с таблица с плюсовете и минусите на всички технологии за получаване на енергия.

Наистина, за борба с климатичните промени е необходимо мащабно финансиране и изграждане на подходяща инфраструктура, която обаче от своя страна също е донякъде вредна. Учените се опитват да намерят най-правилното решение, което не изисква токова много пари и нанася възможно най-малко вреда на околната среда и на климата, и в крайна сметка на здравето на всички нас.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини