CERN се отказва от продуктите на Microsoft и преминава към свободен софтуер

10
1494

Европейският център за ядрени изследвания (CERN) представи проекта MAlt (Microsoft Alternatives), в рамките на който се работи върху прекратяване използването на продуктите на Microsoft и преминаване към алтернативни решения с отворен и свободен софтуер. Според вече съставените планове, първи ще бъде премахнат продукта Skype for Business, който ще бъде заменен с отворен и свободен VoIP стек. След това ще бъде прекратено и използването на Outlook, като вместо него ще бъде внедрена локална пощенска услуга.

Окончателният избор на цялостната алтернатива все още не е направен. Миграцията ще става стъпка по стъпка и ще продължи няколко години. Сред основните изисквания към новия софтуер са липсата на зависимост от доставчика на програмните продукти, пълен контрол на данните и използването на типови решения. CERN допълни, че всички подробности за проекта MAlt ще бъдат обявени на 10-ти септември тази година.

Решението за миграция към отворен и свободен софтуер бе взето и прието след промяната на лицензната политика на Microsoft, който през последните 20 години предоставяше софтуер на CERN с големи отстъпки. Отстъпките бяха в сферата на обучението и софтуерът се използваше в учебните заведения. Но неотдавна софтуерният гигант отне на CERN статута на академично учреждения и след приключването на сега действащия договор, Microsoft изисква от CERN да плаща пълната цента на софтуера, при това за всички регистрирани потребители. Счетоводните пресмятания показаха, че по този начин разходите на CERN за софтуер ще нараснат над 10 пъти.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
boot
boot

Мали, мали… CERN Skype и Outlook… Смятай накъде отива светът..

Коментар
Коментар

Дали е само за това, има няколко статии от последните дни на тема компютърна сигурност

skypE
skypE

Сeřn не иска да се откупува – ще бъде демoкpатизирана !

Аз-Съм
Аз-Съм

това скайп съществува ли още 🙂

mmmm
mmmm

skype.com показва че съществува

Учен-любител
Учен-любител

Патарок за микромеките

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

добри новини, нека повече се отказват от това недоразумение М$.

Ime
Ime

m$ Закасация щом изнудват cern – няма кинти.

TGR
TGR

Go Go open source

иБаси
иБаси

Лакомията и идиотизма на M$ ще ги затрие тотално. След насислтвеното „убиване“ на 7-цата, въпреки че никой не иска Вирус 10, сега и тази простотия, хак да им е!