CES 2020: Какво да очакваме и всичко, което трябва да знаем

0
820

Всяка година започва с едно от най-големите технологични събития в света – Consumer Electronic Show или съкратено CES. Това е идеално събитие, в което почти всички световни производители на потребителска техника представят своите най-нови, иновативни и революционни устройства и събират погледите на потребители, технологични журналисти и анализатори.

Предстоящото издание на събитието, CES 2020 почти е на прага и ако съдим по това, което вече чухме, че ще бъде разкрито на шоуто, светът на технологиите никога няма да бъде същият. Макар че вече има много подобни събития и арени, на които брандовете по света да представят постиженията си, CES все още е най-доброто място, на което можете да видимите най-новите разработки на технологичната индустрия и концепциите, които ще обусловят текущата година.

Какво да очакваме на CES 2020?

На CES 2020 очакваме всичко – от 5G телефони до прозрачни Ultra HD телевизори и лични дронове, но винаги има нещо неочаквано, което откриваме на финала като изненада – да речем куче робот например.

Асоциацията на потребителските технологии (CTA) и организаторите на технологичното събитие, ни показват, че тазгодишното шоу ще има по-голям фокус върху пътуванията, туризма, анализа на данни и подобряването на потребителското изживяване. Разбира се, все още ще има обичайният асортимент от домашни устройства, въпреки акцентът върху мобилността. Ще видим авангардни телевизори, домашни асистенти и говорители, слушалки, лаптопи и телефони, много от които ще бъдат с 5G поддръжка и 8K резолюция.

Отвъд каймака на продуктите, очакваме да видим и малък дискусионен панел по време на изложението за теми като дигиталното здраве и защитата на личните данни, две големи проблеми области за индустрията. С какъвто и вид технологии да се занимавате обаче, CES ще предложи нещо интересно и ново за всички, независимо дали сте дълбоко в предприятието, обсебен любител на технологиите или просто искате да видите в какво ще се превърне света ни. Ето какво можете да очаквате.

Все още има почти една седмица до четири – дневното събитие, изключвайки празничните дни, но вече чухме информация за няколко продукта, които ще направят своя славен дебют на изложението.

Миналата година имаше интересен скандал по повод представянето на секс играчки на събитието от компании, произвеждащи продукти за възрастни, като тази година от корпорацията организатор са предвидили участието на координатор, експертен екип, представител на индустрията на производство на еротични продукти и играчки, който да гарантира историите от миналата година да не се повтарят. По неофициална информация, представянето на подобен род продукти на CES тази година ще бъде редуцирано значително.

Кога е CES 2020?

Ако следваме официалните дати CES 2020 ще започне във вторник, 7 януари 2020 г. и ще приключи в петък, 10 януари, 2020 г. Технологичните журналисти обаче ще бъдат на линия няколко дни преди това, за да отразят пресконференциите, които ще стартират в неделя, 5 януари по около обяд и ще продължат до понеделник или вторник. По това време ще чуем прес съобщения от компаниите Sony, Samsung, LG и няколко други големи производители на електроника каква е тяхната визия за 2020 година и какво ще представят на събитието. Традиционно, това се случва в понеделник, тъй като LG, Samsung и Sony първи провеждат своите големи събития, но някои съобщения свързани с CES предполагат, че може да започнат дори още в неделя вечерта, когато ще видим първите изтекли новини от конференциите.

Как да бъдем гости на CES 2020?

Разбира се, всички вие може да следите събитията на CES почти в реално време в интернет – ще има много видео клипове, статии и новини, а ние от Kaldata ще следим и отразяваме за вас всичко.

Ако обаче сте ентусиаст и искате да присъствате на събитието, трябва да се регистрирате за CES 2020 на уеб сайта на събитието. Присъствието е напълно безплатно за оторизираните членове на технологичните медии по света. За немедийните участници, билети за най-важния модул от събитието, Early Bird се предлагат на цена от 100 долара, а ако искате да присъствате във всичките дни, тогава цената възлиза на 300 долара, като билетите са в продажба от 18-ти декември.

Ако искате нещо повече от основния пропуск, можете да закупите CES 2020 Starter Conference Pass, който включва списък на събитията около най-големите тенденции на шоуто за 700 долара или Deluxe Conference Pass, който включва 14+ партньорски сесии за 1400 долара.

Колко голям е CES и къде се провежда?

CES е пищно събитие и завзема огромна част от ивицата на Лас Вегас и околните улици. Всъщност по отношение на квадратурата, става въпрос за 2,75 милиона нетни квадратни фута изложбено пространство между конгресния център на Лаг Вегас, пясъците, залива Мандалай и Венецианския залив, почти всички от които са домакини на събитието и на неговите изложители.

Интересен факт: В Лас Вегас има около 160 000 хотелски стаи и около 180 000 посетители всяка година. Както бихте очаквали, имайки предвид тези цифри, хотелите се запълват бързо и пътищата, водещи до конгресния център ще бъдат доста претъпкани тази седмица. За щастие, CTA, компанията, която организира шоуто, предлага безплатни совалки до почти всички големи хотели на ивицата на Конгресния център и автобуси, пътуващи до и от заливите между 9 и 18 часа.

Кои компании са част от CES?

Почти всяка голяма и средна технологична компания ще бъде там, с изключение на Apple. Можете да намерите пълен списък с присъстващите на сайта на CES.

Потвърденият списък с присъстващите включва Amazon, Canon, Facebook, Intel, LG, Lenovo, Microsoft, MSI, Nikon, Sony, Samsung и много, много други.

Не всички присъстващи са там, за да представят нови продукти. Вече много компании използват събитието за важни бизнес сделки, пазарни проучвания, получаване на обратна връзка от потребителите или просто присъствено отчитане и представяне на бранда, а не за да дебютират нещо ново. Въпреки това, ще има стотици нови продукти, които ще дебютират тази година почти във всяка категория.

Тенденции и прогнози за CES 2020

В срещата с TechRadar, CTA очерта редица тенденции, които ще заемат централно място на тазгодишното изложение. Списъкът включва транспорт и туризъм, анализ на данни, машинно обучение, дигитално здраве, глобална надпревара за 5G, Изкуствен интелект, 8K дисплеи и разбира се потребителска поверителност.

Това са доста разностранни и важни теми, които със сигурност ще бъдат засегнати в много презентации от шоуто.

Телевизори и монитори

LG ще изскочи пред Samsung със своя първи 8K Ultra HD телевизор, който е насочен към бизнеса. Това означава, че компанията ще запази с патент логото и названието „8K Ultra HD“ за своите продукти, започвайки от линията LG „Real 8K телевизори“, които трябва да бъдат представени на CES 2020.

LG не спира дотук: компанията представи набор от нови, ориентирани към геймърите монитори, които ще покаже на CES 2020, включително 38-инчов извит 4K дисплей с IPS панел, който предлага 1ms време за реакция. С честота на опресняване от 144 Hz и съвместимост с Nvidia G-Sync, ние нетърпеливо чакаме да видим как другите монитори на шоуто ще се конкурират с тази оферта.

Смартфони

От света на смартфоните, китайската компания OnePlus заяви, че ще представи ново, мистериозно устройство на свое събитие по време на CES, което компанията нарича „One Plus Concept One“. Предвид силуета във формата на телефон на снимката, популяризираща представянето, очакваме да става въпрос за недруго, а смартфон, но цялата суматоха ни кара да се чудим дали OnePlus няма да влезе в родеото със сгъваеми телефони.

Но има и друг слух – OnePlus се кани да влезе в бизнеса с безжични слушалки като представи пряк конкурент на AirPods на Apple. Напълно възможно е и да се случат и двете. По всичко личи, че CES 2020 ще бъде интересен за феновете на OnePlus и ще видим повече отвсякога.

Безжични слушалки

Като стана дума за безжични слушалки, друг слух подканва да се готвим за Sony WH-1000XM4 – наследник на изключително успешните Sony WH-1000XM3, пуснати през октомври 2018 г. Докато слухът не се свързва с CES 2020, ние предполагаме, че ако Sony ще представя нов модел безжични слушалки, няма по-удачно време от средата на месец януари за това.

Вижте какво да очаквате от най-популярните производители на електроника в света на събитието.

AMD на CES 2020

Всички очакваме AMD да излезе с линия от висок клас видео карти през следващата година. И това може да се случи именно на CES 2020. През последните няколко години AMD излиза на сцената в понеделник, за да предостави основен анонс на плановете си за тази година и пътната карта на продуктите. Миналата година AMD показа първия си 7-нанометров графичен процесор Radeon VII на CES 2019, така че очаквайте големи неща тази година.

LG на CES 2020

Подобно на Samsung, плановете на LG за събитието за лесни за предсказване – вероятно ще представят нова серия OLED телевизори, плюс това ще дадат актуализирана дата за представянето на наследника на миналогодишния премиум OLED телевизор. Говорейки за телевизори, CES 2020 вероятно ще бъде мястото, на което LG официално ще анонсира първия прототип на своя прозрачен OLED телевизор, който се показваше на затворени врати и само на избрани хора в миналото издание на шоуто. В началото, телевизорът ще се предлага само на бизнес потребители.

LG също ще използва CES за дебютиране на новата си линия уреди, включително интелигентни устройства за почистване, сушилни, изящни приспособления за домакинството като пречистватели за въздух и прахосмукачки роботи. Миналата година видяхме система за домашно пивоварство и интелигентен шкаф, който изпарява дрехите ви. Със своята огледална врата с интегриран дисплей, закачалки, автоматично движеща се интелигентна система за пара, той беше доста по-различен продукт, от всички, които очаквахме да видим на търговското изложение.

CES е и времето, когато LG дебютира мобилни телефони от среден клас. Миналата година видяхме LG V40 ThinQ, докато през 2017 г. LG представи Stylus 3. Разбира се, не очаквайте водещите смартфони на годината от бранда да бъдат представени на CES, тъй като по-късно предстои и Световния Мобилен Конгрес, а малко преди есента и IFA 2020.

Intel на CES 2020

Миналата година беше голямо шоу за производителя на процесори. Компанията излезе с фанфари и факли на CES 2019, когато обяви първите 10nm процесори от поколението Ice Lake на базата на архитектурата на Sunny Cove и дори показа два чипа за захранване на лаптопи.

Новите чипове имат за цел да подобрят съвременните компютърни характеристики, докато новата инициатива на Project Athena на Intel се очаква да изведе преносимите компютри в следващата ера с невероятно тънък и лек хардуер, работейки с партньори от индустрията като Huawei, Asus и Lenovo.

Тази година може би компанията ще представи дълго очаквания и съпроводен от много слухове дискретен графичен процесор, чийто макет видяхме на GDC 2019 по-рано тази година, или Intel може да използва събранието на журналистите, за да обяви нови 10nm настолни процесори сега, когато 10nm мобилните процесори владеят пазара.

Nvidia на CES 2020

Сега, когато бе разкрита пред обществеността, новата Nvidia Shield е почти сигурна, че ще бъде представена на CES тази година.

Миналата година Nvidia разкри своите графични карти GeForce RTX Mobility на CES 2019, заедно с RTX 2080 и други карти за геймърски лаптопи. Ще донесе ли CES 2020 още от същото? Просто ще трябва да изчакаме, за да разберем.

Samsung на CES 2020

CES винаги е бил голямо шоу за Samsung. Това е мястото, където компанията избира да пуска най-новите си QLED телевизори, концептуални екрани и чудовищни аудио системи. Миналата година корейският технологичен гигант анонсира нов 219-инчов телевизор, наречен „Стената“ / The Wall и ни даде актуален поглед върху собствената операционна система Tizen, под която работят и телевизорите Apple TV. Тази година ще приготвяме спестявания за QLED телевизори с квантови точки, ако вярваме на слуховете.

По отношение на компютрите, Samsung дебютира Notebook Flash и Notebook 9 Pro и може да предложи техни надградени версии тази година.

Samsung също показва и засилен интерес в сферата на настолни монитори и SSD устройства, така че спокойно можем да очакваме и такива изненади от компанията.

Sony на CES 2020

Sony нямаше много нови продукти, които да покаже миналата година, но донесе своя нов телевизор Z9G от Master Series в шоуто и дебютира новия си 360-градусов аудио формат, наричан семплото „360“. Вероятно ще видим повече от последните тази година, както и няколко нови телевизора в добре продаващите се серии 950, 850, Z и A Series плюс някои нови 2.1 саундбара с поддръжка на технологията Dolby Atmos.

Извън AV пространството, Sony вероятно ще подразни и с някои новини около Play Station 5 преди официалния му дебют и ще говори за своите игрови периферни устройства като PlayStation VR.

За разочарование на трепетните фенове, изглежда малко вероятно японската компания да представи следващата версия на своята култова гейминг конзола – Play Station 5 на CES 2020, за която наскоро чухме, че със сигурност няма да струва баснословните 1200 долара, за които се спекулираше по-рано. Въпреки това не бихме се изненадали, ако тя поне бъде спомената в основния модул от конференцията на Sony в понеделник.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари