fbpx
6.8 C
София

ChatGPT може да направи тези професии ненужни

Най-четени

Изкуственият интелект е тук и идва за вашата работа.

Възможностите на инструмента са толкова обещаващи, че Microsoft – на фона на съкращаването на 10 000 души, обяви „многогодишна инвестиция за милиарди долари“ в революционната технология, която става все по-интелигентна с всеки изминал ден.

Експертите предупреждават, че възходът на машините прави уязвими много добре платени работници.

„ИИ замества работниците с бели якички. Не мисля, че някой може да спре това“, казва Пенгченг Ши, заместник-декан в катедрата по компютърни и информационни науки в Технологичния институт в Рочестър.

„Това не е вой на вълк“, казва Ши пред The Post. „Вълкът е пред вратата.“

Ши каза, че редица индустрии са уязвими – от финансовия сектор до здравеопазването и издателската дейност, но тъй като изкуственият интелект продължава да се развива главозамайващо, той твърди, че хората ще се научат как да го използват.

Изкуственият интелект вече навлиза в някои области, особено след пускането на ChatGPT – изненадващо интелигентен чатбот, пуснат през ноември, който е безплатен за обществеността към този момент.

По-рано този месец стана ясно, че потребителското издание CNET е използвало изкуствен интелект за генериране на истории от края на миналата година – практика, която беше спряна след ожесточен отпор в социалните медии. Неотдавна академичните среди бяха разтърсени от новината, че ChatGPT е изкарал по-високи резултати от много хора на изпит по MBA, проведен в елитното училище Wharton в Пенсилвания. След като Дарън Хик, професор по философия в университета „Фурман“ в Южна Каролина, хвана студент да мами с изключително популярния инструмент, той заяви пред The Post, че откритието го е накарало да изпита „ужас“ от това, което може да се случи в бъдеще.

Хик и много други хора имат право да се притесняват, казва Чинмай Хегде, доцент по компютърни науки и електротехника в Нюйоркския университет.

„Определени професии в сектори като журналистиката, висшето образование, графичния и софтуерния дизайн – те са изложени на риск да бъдат заменени от ИИ“, казва Хегде, който нарича ChatGPT в сегашното му състояние „много, много добър, но не и съвършен“.

Ето и някои от професиите, които са най-уязвими за бързо обучаващата се и постоянно развиваща се технология:

Образование

В сегашния си вид, ChatGPT, който понастоящем е забранен в училищата в Ню Йорк, „вече може лесно да преподава в часовете“, казва Ши. Той добави, че инструментът вероятно ще бъде най-ефективен на ниво средно или висше училище, тъй като тези класове затвърждават умения, които вече са установени в началното училище.

„Въпреки че в него има грешки и неточности по отношение на знанията, това може лесно да се подобри. По принцип трябва само да се обучи.“, продължава Ши.

Що се отнася до висшето образование, и Ши, и Хегде твърдят, че в обозримо бъдеще колежанските курсове ще се нуждаят от човешки ръководител, но професорът от Нюйоркския университет призна, че на теория ИИ може да преподава без надзор.

Междувременно преподавателите виждат как ролята им се трансформира почти за една нощ. Вече се е превърнало в борба за адаптиране на методите на преподаване и изпитване в усилията да се справим с все по-талантливия ChatGPT, който според Ши може успешно да изпълни курсовата работа на студент от ъгъла на магистърското ниво.

Кандидатите за докторантура, които се надяват на помощ от ChatGPT, вероятно нямат късмет: създаването на самостоятелна дисертация в област, която не е често или задълбочено изучавана, засега е извън възможностите на ИИ, казва той.

Финанси

През следващите години на Wall Street може да бъдат закрити много работни места, тъй като ботове като ChatGPT продължават да се усъвършенстват, казва Ши пред The Post.

„Определено смятам, че това ще се отрази на търговията и финансите, но дори в инвестиционна банка хората се наемат от колежа и прекарват две, три години, за да работят като роботи и да моделират в Excel – това може да се прави с изкуствен интелект“, обясни той. „И то много, много по-бързо.“

Ши обаче е сигурен, че ключовите финансови и икономически решения вероятно винаги ще остават в човешки ръце.

Софтуерно инженерство

Дизайнерите на уебсайтове и инженерите, които отговарят за сравнително просто кодиране, са изложени на риск да изчезнат – предупреждава Хегде.

„Притеснявам се за тези хора. Сега мога просто да поискам от ChatGPT да създаде уебсайт за мен – вече няма нужда от човек, чиято рутинна работа е да прави това за мен.“

По същество ИИ може да изготвя кода – ръчно адаптиран към заявките и параметрите на потребителя, за изграждане на сайтове и други части на ИТ.

Сравнително неусложнените работни места за проектиране на софтуер ще останат в миналото до 2026 година или по-рано, казва Ши.

„С течение на времето, вероятно днес или през следващите три, пет, десет години, тези софтуерни инженери… не мисля, че ще бъдат толкова необходими“, каза Ши.

Журналистика

Технологията има труден старт в областта на събирането на новини: Неотдавнашните опити на CNET (и последвалите корекции на компютърно генерираните истории) бяха предшествани от Guardian, който поръча на софтуера на GPT да напише статия през 2020 година – със смесени резултати.

Все пак има една работа, за която технологията вече е високо квалифицирана, според Хегде.

„Редактирането на текстове със сигурност е нещо, с което тя се справя изключително добре. Обобщаването, сбиването на статията и други подобни неща, със сигурност в тези неща той върши много добра работа“, казва той, като отбелязва, че ChatGPT е отличен в писането на собствени статии.

Един от основните недостатъци – спасение за репортерите и редакторите, поне засега – е невъзможността на инструмента да проверява ефективно фактите, добави той.

„Можете да го помолите да предостави есе, да изготви история с цитати, но най-често цитатите са просто измислени“, продължава Хегде. „Това е известна грешка на ChatGPT и честно казано, не знаем как да я поправим.“

Графичен дизайн

През 2021 година разработчикът на ChatGPT, OpenAI пусна друг инструмент – DALL-E, който може да генерира персонализирани изображения от генерирани от потребителя текстови подкани. Заедно с инструменти като Craiyon, Stable Diffusion и Midjourney, инструментът представлява заплаха за мнозина в графичните и творческите дизайнерски индустрии, според Хегде.

„Преди можехте да наемете фотограф или графичен дизайнер да направи изображение за уебсайтове. Това е нещо, което е много, много вероятно да бъде автоматизирано с помощта на технология, подобна на ChatGPT“, продължава той.

Наскоро Ши каза на DALL-E да направи кубистичен портрет на зайци за Лунната нова година, който според него се получи „просто невероятен“, но въпреки че е уловил твърдия стил на рисуване, произлязъл от Пикасо, Ши забелязал, че не е успял с по-нюансирани техники, разкривайки настоящ недостатък в техниката.

„Помолих го да направи и картини в стила на Матис. Не беше толкова добър“, добавя той.

ИИ, базиран на изображения, също създава проблеми с авторските права. Getty Images наскоро обяви съдебни действия срещу Stability AI – компанията майка на технологията Stable Diffusion – твърдейки, че програмата „незаконно е копирала и обработила милиони изображения, защитени с авторски права“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини