Компютърният червей-рансъмуер WannaCry продължава да атакува потребителите и организациите от целия свят и е особено активен в Индия, Русия, Тайван, Китай. В България също бяха регистрирани редица случаи на заразяване с WannaCry.

Мащабите на заразяването с този компютърен вирус могат да бъдат оценени по-добре с помощта на интерактивната карта на компанията Check Point, която в реално време показва ключовите статистически показатели за всяка държава.

Специалистите на Check Point изучават разпространението на WannaCry още от самата поява на този много опасен рансъмуер. Те са регистрирали 34300 атаки в 97 държави. Средната скорост на разпространение на WannaCry към днешен ден е един опит за атака на всеки 3 секунди, което означава, че активността на вируса се е понижила, понеже преди два дни се правеше един опит за заразяване в секунда.

Check Point счита, че жертвите на WannaCry най-вероятно няма да могат да си върнат своите данни дори след заплащане на откупа. Съмнителният начин на изплащане и декриптиране плюс фалшивия клип, показващ декриптирането, карат специалистите да се съмняват. Още повече, че в трите биткойн сметки за WannaCry са събрани само 3 биткойна, а засега няма нито един случай за успешно отключване на файловете.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари