Google обяви, че браузърът Chrome ще продължи борбата с т.нар. злоупотребяващ дизайн – бутони на сайта, умишлено прикрити и създадени, за да карат потребителите да ги натискат и да следват нежелани линкове. Такива са бутони, маскирани като системни съобщения или като „затварящи“ рекламата бутони, които всъщност не я затварят. С появата на Chrome 71 през декември адблокърът на браузъра ще отреже парите от реклама за сайтове, които използват такъв дизайн.

Миналата година Google се присъедини към Coalition for Better Ads, която определя стандарти за това как трябва да изглеждат онлайн рекламите. Скоро след това Chrome започна да блокира реклами (включително такива, които се предлагат и от Google) на сайтове, които са несъвместими с тези стандарти.

Независимо от тези мерки Google отчита, че все още повече от половината от рекламите със злоупотребяващ дизайн все още не се блокират от Chrome. Според гиганта, почти всички от тях водят до директни негативни последици за потребителите, включително и кражба на лични данни.

Компанията се надява, че броят на тези сайтове ще започне да намалява, след като тя вече е обявила намеренията си. Онези, които продължат с проблемния дизайн, ще имат 30 дни, за да оправят интерфейса на сайта си, след което Google ще спре рекламите по него, а оттам и приходите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари