Chrome изпревари Internet Explorer като най-популярен браузър

0
229

Браузърът Internet Explorer на Microsoft в края на месец април изгуби лидерството като най-популярен уеб-браузър на планетата и отстъпи първата позиция на Chrome, създаден от Google. Това е важно събитие в 21-годишната история на IE, както и за целия сегмент на уеб-браузърите за персонални компютри.

 

Според статистиките на Net Applications, която разглежда IE и Edge като едно цяло, двата браузъра са изгубили през месец април още 2% пазарен дял. Това е петият месец подред, в който техният спад е с над 1% и шестнадесети поред с някакъв фиксиран спад. Към настоящия момент делът на IE и Edge е 41,4%.

 

През април Chrome получи 2,6% и вече е лидер с резултат от 41,7%. Интересно е, че Firefox също има спад с 0,8% и по този начин неговото разпространение спадна под 10%, по-точно – 9.8%. Apple Safari и Opera почти нямат промени – 4,9% и 1,9%.

През месец август 2014 година Microsoft започна да принуждава потребителите да преминават към IE11, за да могат да получават обновявания и именно тогава започна спада на дела на браузъра. Вместо да изберат последната версия на браузъра на Microsoft, потребителите предпочетоха продуктите на конкурентите. Оттогава спадът на IE е цели 29% и досега подобно нещо не е наблюдавано.

Според статистиките на ирландската компания StatCounter, IE отдавна не е лидер. Според техните данни сега Chrome има 56,75%, Firefox – 12,24 и IE – 12,14.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за