Chrome може би ще види сметката на Firefox до края на годината

28
33

Немислимото е на път да се случи. Едва ли някой е вярвал, че браузърът Chrome ще успее да застигне толкова бързо Firefox по популярност, но това вече е почти факт. Анализаторите предвиждат, че браузърът на Mozilla скоро ще отстъпи втората си позиция на претендента Chrome, информира Tech Spot.

Ако тенденциите се запазят след време Internet Explorer също ще отстъпи лидерската си позиция, тъй като браузърът на Microsoft е в период на стабилен спад на популярността си. Единственият браузър, който бележи някакъв растеж през последната една година е именно творението на Google. По данни на StatCounter, Chrome ще задмине Firefox през следващите месеци.

StatCounter е онлайн услуга, която позволява на собствениците на сайтове да измерват посещенията в своите творения и да получават разнородна информация за хората, които влизат в страниците. Част от тази информация включва анализът на браузърите, които използват потребителите. StatCounter са събрали информацията за всички сайтове в системата си и са обобщили данните в таблица, която представя всичко в лесен за разбиране вид.

От графиката добре се вижда кой върви надолу и колко стремителен е растежът на Chrome от ноември миналата година, до този момент. Данните ясно показват, че или Mozilla и Microsoft не успяват да налучкат вярната стратегия за развитието на браузърите си, или единствено Chrome успява да предложи на масата от потребители най-нужните инструменти в подходящата опаковка.

През миналия октомври браузърът на Google е притежавал само 12.4% от браузърния пазар. Тогава Firefox е имал 31.2%, а Internet Explorer е държал внушителните 49.2%. За една година браузърът на редмъндския гигант Microsoft е загубил 7.5% от дела си, а Chrome е добавил 11.2%. Ако предпочитанията на потребителите продължат да се променят в същата посока, много скоро творението на Google ще заеме второто място, а не след дълго и първото.

Данните трябва да се приемат с едно на ум, тъй като компаниите, които правят подобни анализи често получават доста различни резултати. Само преди два месеца Net Applications изнесоха цифри, според които Internet Explorer има дял от 55.3%, Firefox е с 22.6%, а Chrome има скромните 15.5%. Причина за разминаванията е методиката, която различните анализатори използват за да получат данните, които изнасят в публичното пространство.

Нека да видим къде сме ние. През последния месец потребителите на Kaldata.com са използвали най-често Firefox. Браузърът на Mozilla е предпочетен от 43.89% от хората. На второ място е Chrome с 25.35%, а на следващата позиция е IE с 20.18%. Както виждате, данните имат малко общо с цифрите на Net Applications и StatCounter, които са цитирани по-горе, но спокойно можем да заключим, че Chrome е във възход, а Microsoft и Mozilla трябва да се замислят, дали предлагат най-доброто, на което са способни в областта на браузърите.

Кой е вашият любим браузър и защо?

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
28 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари