fbpx
0.2 C
София

Chrome ще започне да отбелязва бързите и бавните уеб сайтове

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Google обяви своята нова инициатива за стимулиране повишаването скоростта на зареждането на уеб сайтовете в интернет. За тази цел в браузъра Chrome ще бъдат добавени специални индикатори, които ще регистрират и отбелязват твърде бавните и обратното – много бързите сайтове в уеб-пространството. Окончателният метод за индикация на бързите и бавните сайтове още не е утвърден, като оптималният за потребителите вариант ще бъде подбран експериментално.

Така например, ако сайтът се зарежда бавно поради използването неефективни настройки или лоша оптимизация, браузърът ще покаже иконка с надпис, че този сайт обикновено се зарежда бавно. Това съобщение ще даде възможност на потребителя да разбере, че забавянето е типично за този сайт и причината не е в някакъв технически срив на интернет връзката. За добре оптимизираните и бързо отварящите се сайтове ще се показва зелена линия, демонстрираща процеса на зареждане. Обмисля се възможността за предоставяне на информация за уеб страниците, които още не са отворени. Това може да стане чрез индикатор в контекстното меню.

Индикаторите няма да показват скоростта на зареждане в конкретната ситуация, а усреднените показатели, характерни за всеки сайт. Целта е да бъдат отделени и ясно да се виждат лошо проектираните сайтове, които се зареждат бавно не заради качеството на връзката, а заради зле организираната работа.

На разработчиците се препоръчва използването на софтуерни инструменти за оптимизация на зареждането. Такива са например PageSpeed Insights и Lighthouse, които анализират кое точно забавя сайта и дават препоръки за оптимизиране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини