Chrome ще започне да отбелязва бързите и бавните уеб сайтове

6
1462

Google обяви своята нова инициатива за стимулиране повишаването скоростта на зареждането на уеб сайтовете в интернет. За тази цел в браузъра Chrome ще бъдат добавени специални индикатори, които ще регистрират и отбелязват твърде бавните и обратното – много бързите сайтове в уеб-пространството. Окончателният метод за индикация на бързите и бавните сайтове още не е утвърден, като оптималният за потребителите вариант ще бъде подбран експериментално.

Така например, ако сайтът се зарежда бавно поради използването неефективни настройки или лоша оптимизация, браузърът ще покаже иконка с надпис, че този сайт обикновено се зарежда бавно. Това съобщение ще даде възможност на потребителя да разбере, че забавянето е типично за този сайт и причината не е в някакъв технически срив на интернет връзката. За добре оптимизираните и бързо отварящите се сайтове ще се показва зелена линия, демонстрираща процеса на зареждане. Обмисля се възможността за предоставяне на информация за уеб страниците, които още не са отворени. Това може да стане чрез индикатор в контекстното меню.

Индикаторите няма да показват скоростта на зареждане в конкретната ситуация, а усреднените показатели, характерни за всеки сайт. Целта е да бъдат отделени и ясно да се виждат лошо проектираните сайтове, които се зареждат бавно не заради качеството на връзката, а заради зле организираната работа.

На разработчиците се препоръчва използването на софтуерни инструменти за оптимизация на зареждането. Такива са например PageSpeed Insights и Lighthouse, които анализират кое точно забавя сайта и дават препоръки за оптимизиране.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Време за реклама
Време за реклама

Значи калдата ще счупи индикаторите, заради десетките смотани реклами, които зареждат.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Абсолютно подкрепям 👍. От 2/3 месеца положението е отвратително 😞. Рекламите са отгоре, отдолу, отстрани изскачат банери … изобщо 👎. Обмислям дали да не го блокирам изобщо 🤔.

Fermin
Fermin

вие за ад блокъри не сте ли чували ? При мен нищо неизлиза и си е много бърз ето скрийншот „https://saevar.drivehq.com/Kaldata.png“

Капитализъм
Капитализъм

Темата, която ползват в много бавна – Newspaper от ThemeForest. Една много бъгава, бавна, но популярна тема за WordPress.

Димитър
Димитър

А как да отбележим Хром като тромав браузър? За един приятел питам …

saentist
saentist

Държавните институции изгореха,
Съобщението ще е „с архаични софтуери не рабоитим“.
А от сайтовете ще отговорят със „с хром не работим“.