Chrome 81 ще поддържа платформите WebXR и Web NFC за работа с виртуална и допълнена реалност

1
415

Google започна въвеждането на някои най-съвременни уеб технологии, които стават по-достъпни за широкия кръг потребители. Интернет гигантът представи бета версията на Chrome 81 за операционните системи Android, Linux, Mac и Windows, в които е добавена поддръжката на WebXR за използване на допълнена реалност в средата на браузъра.

Сега уеб разработчиците получават лесен начин да предлагат AR съдържание за потребителите с най-различни платформи и операционни системи, без да се налага инсталирането на външни разширения. Базовата структура на тези технологии я имаше и в досегашните версии на Chrome, но се налагаше да се активират флагове. А благодарение на тези промени допълнената реалност ще стане достъпна за всички потребители на Chrome, стига създателите на сайтове да реализират AR и VR възможности.

Освен това, следващата версия на браузъра ще получи поддръжката на Web NFC. Това е нова платформа, която дава възможност на мобилните устройства да взаимодействат с обектите, отново без да се налага използването на външни приложения или добавки. По този начин потребителят получава възможност да разбере всички подробности например за музеен експонат или да се регистрира участие в конференция, без при това да се използват външни приложения – браузърът вече поддържа тези възможности.

И още, Chrome 81 има редица подобрения по отношение на безопасността. Спира се поддръжката на старите протоколи TLS 1.0 и 1.1 и за уеб сайтовете се препоръчва преход към TLS 1.3.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kuzmanovv
Kuzmanovv

Не напразно са браузър №1 … 🕵️.