Chrome 88 преминава към нов манифест, несъвместим с uBlock Origin

24
2400

Google съобщи, че в уеб браузъра Chrome 88, който е планиран да излезе на 19 януари 2021 година, ще бъде включена третата версия на манифеста на Chrome, който ще наруши работата работата на голям брой разширения за блокиране на реклами, за прекратяване показването на нежелано съдържание и за осигуряване на информационната безопасност. Интернет гигантът допълва, че поддръжката на разширенията, съвместими с новата версия на манифеста, ще бъде запазена в продължение на няколко месеца. Точната дата на прекратяване поддръжката на  Manifest V2 не се съобщава.

Да напомним, че манифестът на Chrome определя възможностите и ресурсите, които се предоставят на разширенията. Новият манифест е разработен в рамките на инициативата за засилване на информационната безопасност, конфиденциалността и производителността на разширенията. Главната цел на направените промени е опростяване създаването на безопасни и високопроизводителни разширения, както и усложняване на възможността за създаването на небезопасни и бавни разширения.

Основното недоволство на потребителите от новия манифест е срещу прекратяването поддръжката на блокиращия режим на работа на API webRequest, който вече може да работи единствено в режим на четене. Изключение ще бъде направено само за Chrome за предприятията (Chrome for Enterprise), в които досегашната поддръжка на API webRequest ще бъде запазена. Компанията Mozilla реши да не следва новия манифест и оставя във Firefox възможността за пълноценното използване на API webRequest.

Вместо API webRequest за филтриране на съдържанието, в новия на манифест се предлага декларативният API declarativeNetRequest.

API webRequest даваше възможност на разработчиците да включват свои обработващи подпрограми, които имаха пълен достъп до мрежовите заявки и можеха в реално време да модифицират трафика. Новият API declarativeNetRequest предоставя достъп към вече готовия универсален вграден енджин за филтриране, който самостоятелно обработва правилата за блокиране на рекламите и не разрешава използването на външни алгоритми и сложни външни правила за филтриране. Като причина за прехода към API declarativeNetRequest се посочва грижата за конфиденциалността на потребителите – с новия API разширенията вече нямат неограничен достъп до целия поток от данни, който може да включва и чувствителна информация.

Google се е опитал да изглади някои остри моменти, които възникнаха по време на дебатите с разработчиците на разширения. Така например, с новия API ще престане да работи популярното разширение за блокиране на реклами uBlock Origin, авторът на което счита функционалността declarativeNetRequest за съвсем недостатъчна за пълноценната работа на това допълнение. По молба на разработчиците, интернет гигантът е оставил в declarativeNetRequest използването на няколко статични комплекта от правила, филтриране по регулярни изрази, модификация на HTTP заглавията, добавяне на правила и извършването на динамични промени в тях, премахване и замяна параметрите на заявките.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
24 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари