9.7 C
София

Cisco за заплахите към системите през тази година

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Според наскоро появилия се доклад на Cisco, разглеждащ заплахите за сигурността на системите на компютърните потребители през миналата година и тенденциите, които специалистите от компанията очакват да бъдат водещи тази година, се съобщава, че общото повишение на заплахите към информационните системи през миналата година е нараснал с цели 14%

Водеща заплаха, според Cisco 2014 Annual Security Report, са били многофункционалните троянци, които са отговорни за 27% от всички успешни атаки, следвани от зловредни скриптове (23%) и троянските коне, които крадат данни. 99% от всички заплахи насочени към мобилни устройства са били предназначени към операционната система на Google Android, а своеобразен „шампион“ тук се явява Andr/Qdplugin-A, заплаха доставяна най-често като част от препакетирани версии на легитимни приложения. 

Един от акцентите в доклада е предположението, че бизнесите ще се сблъскат с все по-сложни и упорити атаки от страна на добре субсидирани и организирани киберпрестъпници, които по нищо не приличат на старите хакери.

През миналата година Java отново е продължила да бъде най-атакуваната, като цели 91% от използваните при различни атаки експлойти са били нацелени в уязвимости на Java.

Основни виновници за повишаване на инцидентите свързани с безопасността на данните, според Cisco, е появата на облака и все по-широкото ползване на мобилните устройства, които осигуряват благотворна среда за атаки. Опасенията на специалистите са свързани с предвижданията на техни колеги от Cisco, че облачния мрежов трафик ще се утрои до 2017 (предположение направено през 2012г.), а появата на нов клас свързани устройства, като смарт часовници и очила ще открие нови пространства за действие пред киберпрестъпниците.

Друг от акцентите в доклада е нарастването на DDoS атаките през миналата година, нарастване, както в техния обем, така и в размера на щетите, които носят след себе си. Тази тенденция ще продължи и ще усили присъствието си през тази година, като целите на атаките са разнообразни и отдавна са излезли от областта на саботажа. Докладът припомня инцидент в края на 2012г., когато DDoS атака към регионална финансова институция в Калифорния е отклонила вниманието на служителите, които се занимават с безопасността на системите, докато през това време атакуващите са успели да отклонят трансфер към собствените си системи на стойност $900 000.

Но не само заплахите, като такива са притеснение за Cisco, а фактът, че индустрията страда от липсата на един милион професионалисти в областта на инфозащитата, което означава, че много малки компании просто нямат ресурса да се справят с пробив в системите и мрежите си.

Повече за откритията на доклада, тенденциите в областта на информационата защита и какво смятат специалистите, че е нужно да се направи, може да прочетете тук. (PDF)

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини