fbpx
-1.2 C
София

Cisco: Интернет трафикът ще се утрои до 2019 г.

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Според проучване на Cisco Systems до пет години интернет трафикът ще достигне два зетабайта, като той ще идва основно посредством безжични връзки и ще се дължи в голяма част от преноса на видео с високо качество. 

Според доклада Visual Networking Index (VNI) на компанията – който разглежда състоянието на интернет трафика в следващите пет години – все повече хора ще използват устройства, които са свързани към все по-бързи мрежи, като те не просто ще гледат видео, но такова, което е с високо качество. Това на свой ред ще доведе до оказването на по-голямо напрежение върху доставчиците на услуги и корпоративните мрежи, които ще са задължени да доставят все по-високо качество на предлаганите от тях продукти, които показват представяне с все по-малко сривове.
На доставчиците на услуги ще им се наложи да започнат да изграждат мрежи, които не само да могат да понесат по-големи нужди по отношение на обема на трафика, но и такива, които ще могат да предлагат различни услуги, идващи в различни форми и размер, като при това ще се изисква от тях да притежават специализирани умения, посредством които да различават различните типове трафик и да намират най-добрите начини за доставяне на услугите, съобразявайки се с особеностите на предлагания достъп и забавянето в доставянето, смята Шрути Джаин, старши анализатор към Cisco и автор на доклада. Според нея, с нарастването на тенденцията хората да достигат Интернет с широк спектър от устройства, то качеството на достъп до Интернет от фиксирани мрежи, WiFi и мобилни мрежи ще се уеднакви.

Нужно е да се отбележи, че макар като цяло, тенденцията от миналите VNI доклади на компанията – този е десетият – да се спазва, то в някои отношения скоковете в отделни сфери са стряскащи. Така например, любопитно е наблюдението, че за да достигне зетабайт (1ZiB = един трилиона гигабайта) на трафика ще са му нужни 32 години – което се очаква да се постигне през следващата година – то за достигането на два зетабайта ще са достатъчни следващите две години. За сравнение – два зетабайта трафик представлява 12-кратно повече генерирано количество трафик, от този, който е генериран през 2009 г., който се е равнявал на 160 екзабайта (1EB = един млрд. гигабайта).

Също така, според доклада на компанията, се очаква интернет потребителите в световен мащаб, да нараснат от 2.8 млрд. през миналата година до 3.9 млрд през 2019 г., докато броят на свързаните устройства да се покачи от 14.2 млрд., отчетени првз 2014 г. до 24.4 млрд. през 2019 г. Комуникацията между машините ( Machine-to-machine, M2M) се очаква да представлява най-бързо растящата форма на свързаност, като след пет години тези устройства ще съставляват 43% от всички свързани помежду си обекти, което ще се дължи на IoT технологиите, докато смартфоните ще съставляват по-малко от една пета (19%) от свързаните устройства след пет годиним като M2M връзките ще съставляват 3% от целия мрежов трафик.

Повече за откритията и предвижданията на Cisco,може да прочетете тук.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
1Force1
1Force1
6 години

трафик на Интернет ще са му нужни били 32 години

Минало свършено в бъдеще пожелателно? :doh:

Нови ревюта

Подобни новини