fbpx
5 C
София

Citroën изобрети автомобил от картон – за един свят без ресурси

Най-четени

Представете си един бъдещ свят, в който няма ресурси. Всичко е изчерпано. Производителите на автомобили ще трябва да прибегнат до замяна на метала… Например с картон.

Точно това са направили от Citroën със своя нов концептуален автомобил Oli, Той е проектиран в очакване на свят без ресурси. Това разбира се не е обикновен картон. Има специализирана структура на пчелна пита. Подсилен е с пластмасово покритие от всяка страна. Достатъчно здрав е, за да може да издържи човек, който стъпва върху него.

Материалът е разработен в партньорство с германския химически гигант BASF. Благодарение на него и на вертикалното предно стъкло, което пести ресурс и намалява теглото, виждаме една потенциално футуристична кола.

Връща ни и назад във времето

Няма човек, който да не помни „Трабант“ от съветската епоха. Един от най-популярните автомобили тогава. Малък по размер, с двутактов двигател, идващ от Източна Германия. Тогава чичовците много обичаха да обясняват как каросерията му е направена от подсилен картон. Който ако бъде достатъчно намокрен, ще може да се пробие с ръка.

Трабантът всъщност е направен от дуропласт. Това е пластмаса, която е подсилена с рециклирани памучни отпадъци. Е, сега чичовците ще могат да обясняват това за Citroën-а и ще са по-близо до истината.

От Citroën описват проекта като нещо повече от концепция – израз на новия начин на живот.

Когато са работили над проекта, екипите са се опитали да се съобразят максимално с възможните последици от изменението на климата и изразходването на ограничените ресурси.

В резултат на това, Citroën Oli тежи под 1 тон. Скоростта му е ограничена до 110 километра в час.

Новият подход може да се забележи във вратите например. От панелите им са премахнати обемните снопове кабели. В един панел на Oli има осем компонента, в сравнение със средно 35 във вратите на обичайните коли. Лесно е да се досетим, че прозорците се отварят на ръка. Върнато е и заключването с ключ.

Все пак, колата не е напълно минималистична. Шофьорът може да свърже мобилния си телефон към таблото, за да се показва информация.

Интересно впечатление прави вертикално поставеното предно стъкло.

То намалява въздействието на радиацията от Слънцето в колата, ограничавайки нуждата от климатик. На капака има вентилационен отвор, който пресъздава традиционния ефект на предното стъкло върху аеродинамиката.

От Citroën казват, че животът на Oli е три поколения или 50 години

Проектирането му е направено така, че да може да се рециклира и ремонтира с лекота. Работата по него е започнала през 2019 година, сякаш ли по часовник. Малко след това пандемията стартира серия от събития, които ни показаха много от проблемите с веригите за доставки и недостига на ресурси. Енергийната криза сега дава още по-силен урок.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини