Cloud пазарът надскочи сумата от 246 милиарда за една година

0
219
Fiber optical connections with servers

Възползвате ли се от Cloud технологии като потребител или собственик на онлайн бизнес? Отговорът най-вероятно е „Да“ дори невинаги да осъзнавате това.

По един или друг начин, почти всеки използва и разчита на Cloud, тъй като технологията вече се използва от всякакъв вид големи компании, малки бизнеси и електронни магазини.

През последните години Cloud индустрията се нареди сред най-обсъжданите теми в света на технологиите и Интернет. Експерти в различни сфери предвиждат устойчиво развитие и все по-широка приемственост на cloud в различни бизнеси при преследването на все по-многобройни цели. В тази статия ще разгледаме как се развива индустрията през 2017г. и какво можем да очакваме занапред.

Успешна година за Cloud индустрията

Още в началото на 2017-та Gartner предвиди ръста на пазара на Cloud услуги с близо 20% спрямо 2016-та. Голям принос имат не толкова големите корпорации, колкото малките компании и онлайн магазини, които виждат все повече от предимствата на облачните услуги за своя бизнес. Отново според Gartner, преминаването към Cloud-базирани решения допринася за 14% по-ниски разходи за компаниите, което е и основната причина все повече от тях да обмислят работата си с Cloud в бъдеще.

Инвестициите в облачни услуги непрекъснато растат. Пазарът надскочи сумата от 246 милиарда долара за 2017г. Защо Cloud технологията е толкова предпочитана?

На бизнесите се харесват най-вече бързината и гъвкавостта, които постигат, внедрявайки Cloud услугите в своята дейност. Новите инструменти и постоянните подобрения в характеристиките и възможностите за използване на технологията окуражават предприемачите да инвестират все по-смело в такъв тип технологии. 82% от вече използвалите услугата компании смятат да увеличат бюджета си за Cloud през 2018-та година, а в рамките на 5 години – да го удвоят. В глобален мащаб, потребители и предприемачи одобряват модела, при който заплащат само за ресурси, които използват, и разчитат на променлива и неограничена мощност за своите проекти. Още един плюс на технологията е, че тя е приложима за всякакъв тип бизнеси и сфери на дейност.

Какви са притесненията на бизнесите?

Не всички приемат технологията като най-подходяща за тяхната дейност. Защитата на споделяната информацията все още притеснява част от потенциалните потребители на Cloud услуги. Възможността за загуба на контрол върху данните и риска от злоупотреби водят до несигурност у някои компании, обмислящи използването на Cloud. Съществува ли такъв риск и оправдани ли са притесненията им?

Според Юлиян Бориславов управител на хостинг компания ICN.Bg, “Рискът е минимален, ако познавате и използвате Cloud технологиите по правилния начин за вашия бизнес. В случай, че сте информирани за съществуването на публична, частна и хибридна cloud инфраструктура и техните предимства, ще можете изберете най-правилната за вас според типа данни, с които работите. Частният cloud ще ви предложи най-високо ниво на сигурност, а информацията ще може да управлявате в рамките на своята организация. Тя ще бъде защитена от мрежовия достъп на външни потребители. При публичния cloud се възползвате от много гъвкави решения, подходящи за различни онлайн бизнеси. „Публичен“ не означава, че споделяте информацията си с другите клиенти на услугата, а само общия изчислителен ресурс на инфраструктурата. Сериозно предимство е, че заплащате само за използваните от вас ресурси.

Ако пък се нуждаете от максимално ниво на сигурност и неограничена гъвкавост едновременно, хибридният облачен модел е подходящият за вас. При него най-рисковите си ресурси ще разположите върху частен облак, а друга част от процесите – на публичен такъв, за да разчитате на гъвкавост и оптимизация на разходите си.”

Прогнози за все по-висока „облачност“ в индустрията

За колко бизнеса, които изобщо не използват Интернет, се сещате в момента? Според Gartner, също толкова малко ще са и компаниите, които до 2020г. няма да са възприели cloud технологиите при своята дейност. Броят им се очаква да расте със средно по 19% поне през следващите 3 години наред с инвестициите в индустрията и въвеждането на нови cloud услуги и функционалности.

У нас също е висок дялът на бизнесите, използващи cloud услуги. Големият брой ИТ компании, инвестиции и иновации в сектора са обещаващи за развитието на индустрията в България и занапред. Амбициите на големи международни компании да превърнат страната ни в регионален център на цифровата икономика и да инвестират значителни средства в облачни услуги са още един знак за повече приемственост към новите технологии.

На база статистиките и прогнозите в индустрията, можем да заключим, че cloud е не бъдещето в сектора, а по-скоро настоящето. Повечето от потенциалните потребители на cloud услуги вече са открили ползите и активно използват и внедряват технологията в своите бизнес процеси.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари