fbpx
10 C
София

Cloudflare започва да доставя SSL защита за всичките си клиенти

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Поредна компания реши да се впусне в своеобразната надпревара на интернет и IT компаниите за доставяне на защитени с помощта на криптографията услуги. Този път това е Cloudflare, известният доставчик на CDN и DDNS (distributed domain name service) услуги и решения.

В началото на тази седмица, шефът на Cloudflare анонсира чрез публикация в блога на компанията, че компанията започва да доставя SSL защита за всички сайтове на клиентите на компанията, включително и към тези, които ползват безплатните услуги на Cloudflare.

Ходът на компанията е стратегически от гледна точка на досегашната политика на Cloudflare, които използваха предлагането на SSL защита, като начин да примамят потребителите ползващи безплатния им план да започнат да използват платените им услуги. Принс споделя, че компанията се е решила на този ход, независимо от това, че Cloudflare ще трябва да понесе някои промени в очакванията за своите доходи. „Ние не се поколебахме да стартираме своята програма Universal SSL, независимо, че това може да окаже негативно влияние на нашите приходи, имайки предвид това, че SSL беше една от причините на хората да преминат към платен план на ползване на услугите ни“, пише Принс. „Да разполагаш със силна криптозащита може и да не е от ключово значение за един малък блог, но това е важна стъпка към стратегията за осигуряването на едно бъдещо състояние на Интернет, което да е обусловено от плана за пространство, което е защитено посредством криптомеханизми по подразбиране“, допълва той, споделяйки, че с всеки криптиран байт в Мрежата, става все по-трудно за тези, които искат да подслушват, прекъсват или затрудняват онлайн комуникациите ни, да изпълняват своите планове. 

Принс разкрива също така, че макар и SSL ще е достъпен до всички клиенти на компанията, то продължаващата употреба на вече неподдържани браузъри и системи , някои хора първоначално няма да могат да се възползват от предлаганата защита – като например тези, които използват Internet Explorer в Windows XP и всяка версия на Android преди Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

„Надеждите ни са, че със старта на нашата програма Universal SSL, както и с изоставянето на SHA-1 подписаните сертификати от страна на Google и Firefox, както и прекратяването на поддръжката за Windows XP от страна на Microsoft, хората ще бъдат стимулирани да почнат да използват модерен браузър, който е инсталиран на модерна операционна система. Понякога прогреса изисква жертването на някои навици, които лъжливо смятаме за удобства“, пише Принс.

Настоящият анонс на компанията пристига скоро след друга новина обявена от Cloudflare – „безключовата“ SSL технология, която ще позволи на потребителите на услугите на компанията да криптират своите данни в Мрежата без да има нужда да предоставят достъп до частните си SSL ключове. „Keyless SSL„, каквото е името на новата услуга се смята за по-надеждна от стандартната SSL защита.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини