18.9 C
София

Cloudflare пусна безплатен DNS за защита от малуер, фишинг и съдържание за възрастни

Най-четени

Популярният доставчик на CDN услуги Cloudflare пусна нова DNS услуга подходяща за семейства, наречена 1.1.1.1, която може да се използва за блокиране на злонамерен софтуер и предотвратяване на възможността деца да виждат съдържание за възрастни в интернет.

Новата безплатна услуга включва DNS сървърите 1.1.1.2, който блокира сайтове и онлайн ресурси със зловреден код – малуер и фишинг сайтове. Родителите също така могат да използват DNS сървъра 1.1.1.3, за да защитят децата си от попадането на злонамерени сайтове и съдържание за възрастни.

За услугата обаче веднага бяха разкрити някои недостатъци – Въпреки че DNS 1.1.1.1 е създаден с добри намерения, първоначалната конфигурация на Cloudflare на филтрите за съдържание за възрастни в крайна сметка блокира достъпа на потребителите да определени сайтове с LGBT и сексуално образование. След като това бе установено, не закъсняха и обвиненията към компанията, че по този начин ограничава информираността за различната сексуалност и възпрепятства сексуалното образование на подрастващите и децата.

В изявление пред The Register, изпълнителният директор на компанията Матю Принс обясни, че в момента екипът работи по отстраняване на грешките във филтрите, казвайки следното:

„Това беше ужасна грешка и работим по отстраняването ѝ възможно най-бързо. Използваме различни външни услуги за категоризация на съдържанието. Нашето намерение е на направим нещо подобно на „Безопасно търсене с Google“ и имаше няколко категории от един и същи източник, които пропуснахме да прегледаме обстойно и така допуснахме блокирането на уеб сайтове, които помагат на децата и подрастващите да се информират за своята сексуална ориентация и за сексуалното образование“.

WAPR бета версия за macOS и Windows

В допълнение към новата DNS услуга, от Cloudflare също съобщиха, че пускат бета версия на WARP за macOS и Windows.

Миналата година компанията разкри новата си VPN услуга, наречена WARP, която в момента се предлага само за мобилните операционни системи iOS и Android, за да помогне за сигурността и да ускори интернет връзките.

Cloudflare обяви бета версия на 1.1.1.1 с WARP през април миналата година, но услугата стана достъпна за широката общественост едва през есента – в края на месец септември. За щастие изглежда потребителите на настолни операционни системи няма да се налага да чакат толкова дълго.

Клиентът WARP за macOS и Windows използва протокола Wireguard, за да осигури интернет връзка и да предпазва потребителите от шпиониране от техните интернет доставчици. Освен това, точно като WARP в мобилното приложение 1.1.1.1, основната услуга ще бъде безплатна и в macOS и Windows.

CloudFlare разкри също, че планира да изгради WARP клиент за Linux, след като останалите версии на десктоп са завършени.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини

8
0
Какво мислите? Добавете коментар.x
()
x