fbpx
3.9 C
София

CNN: Китай е манипулирала значително данните за COVID-19

Най-четени

Китайското правителство значително е намалило броя на случаите на COVID-19 над два пъти, с цел да омаловажи сериозността на заплахата от епидемията и да прикрие невъзможността за адекватно и навременно диагностициране на случаите, в ранните етапи на пандемията според документи и собствено разследване на CNN.

Докладът на CNN е с обем от 117 страници от вътрешни документи от Центъра за контрол и превенция на заболявания в Хубей, които са били получени от CNN. В докладите изпъква как Комунистическата партия в Китай е прикрила критично важна информация в най-ранните етапи на пандемията, когато правителствата по света започнаха да предприемат първите мерки за ограничаване на разпространяването на вируса. Тези изтекли документи представляват най-значителното изтичане на вътрешна информация от Китай от началото на пандемията и осигуряват първия обективен поглед за това, което местните власти са знаели вътрешно.

Както става ясно от представените статистики и инфографики, публично оповестените данни за регистрираните случаи на COVID-19 в страната са представили сценария два пъти по-оптимистично.

Като пример в статията на CNN се дава датата 10 февруари, които Китай публично съобщава за 2478 нови регистрирани случая, докато поверителните доклади, разпространявани единствено между вътрешни лица, отчитат 5918 случая. Разликата в двете стойности се равнява на 139%. Както става ясно, поверителният доклад има надпис „Вътрешен документ, моля, запазете поверителност“, който индикира за високия гриф на секретност, с който китайските служби пазят информацията за разпространението на болестта.

В същия ден най-могъщият човек в Китай, президентът Си Дзипин, който от седмици отсъства от публичното пространство, вдига ръка за поздрав и се обръща към болничния персонал в град Ухан, докато медиците се борят за ограничаване на разпространението на все още официално неназования нов коронавирус.

От сигурна стая на разстояние от 1200 километра от епицентъра на заразата, Си изразява съболезнования на починалите в огнището на вируса. Той призовава за по-голяма публична комуникация, тъй като по света се създават опасения относно потенциалната заплаха, породена от новата болест.

На 17 февруари Китай публично оповестява за 93 нови смъртни случая в провинцията Хубей, от която е част Ухан, а в секретните доклади се разриват 196 случая – разликата е приблизително двойна.

Рязко покачване в случаите на грип

Докладът на CNN също така показва, че случаите на грип през декември 2019 г. в Хубей са били с 20 пъти повече от броя на случаите през декември 2018 г.

Още, в седмицата започваща на 2 декември, случаите са се увеличили с приблизително 2059% в сравнение с броя през същата седмица през 2018 г.

Особен момент е, че огнището през тази седмица не се усеща най-тежко в Ухан, епицентърът на огнището на коронавирус е бил в близките градове Ичан с 6135 регистрирани случая и Сиеннин с 2148 случая. Така Ухан се нарежда чак на трето място, с 2032 нови случая през същата седмица.

Остава неясно какво въздействие или връзка е оказал грипният пик върху разпространението и огнището на COVID-19. И макар и в документите никъде да не се среща предположение, че двете паралелни кризи са свързани по някакъв начин, информацията относно мащаба на скока на случаите от грип в Хубей и близките градове до момента никога не е ставала публична.

В публичното пространство се очертаха и много съмнения, въз основа на тези разкрития, че е напълно възможно коронавирусната пандемия да не тръгва от пазара за месо в Ухан, както смятат всички световни власти, а да има много по-различен първоначален произход.

Тези значително по-големи стойности никога не са били обявени в публичното пространство по това време, тъй като системата за отчитане на разпространението на болестта в Китай, в суматохата в ранните седмици от пандемията, омаловажава тежестта на огнището на заболяването.

Китайското правителство категорично отхвърля обвиненията на САЩ и други западни правителства, че умишлено е укривало информация, свързана с вируса, поддържайки тезата, че не е имало възможност за реално отчитане на случаите в началото на пандемията.

Изтеклите документи на този етап не предоставят доказателства за умишлен опит да се замъглят констатациите, а всъщност разкриват многобройни несъответствия в това, в което властите вярват че се случва и информацията, която е оповестена в общественото пространство.

Какво разкриват документите?

Изтеклите доклади, които обхващат непълен период между октомври 2019 г. и април 2020 г. разкриват за една негъвкава система на здравеопазване, ограничена от бюрокрацията отгоре до долу и твърди процедури, които не са добре подготвени за справяне с възникващата криза. В няколко критични момента в ранната фаза на пандемията документите показват доказателства за явни грешки и сочат за един порочен модел, който е в сърцевината на огромен набор от институционни провали.

Една от най-поразителните констатации се отнася до бавността, с която са диагностицирани местните пациенти с COVID-19. Дори когато властите в Хубей представиха на общественото внимание състоянието на огнището на заразата като ефективно борещо се и прозрачно, документите показват, че местните здравни служители разчитат на недостатъчно надеждни механизми за тестване и регистриране на случаите. Доклад от началото на март тази година показва, че средното време между появата на симптомите до потвърждаване на диагноза COVID-19 на един пациент е било цели 23,3 дни, което според експертите, до които са се допитали от CNN, би затруднило значително стъпките както за наблюдение, така и за борба с болестта.

Китайското правителство твърдо защитава своите дейности по справянето с огнището на коронавируса. На пресконференция от 7 юни Държавният съвет на Китай публикува Бяла книга, в която се казва, че китайското правителство винаги е публикувало информация, свързана с епидемията, „навреме, открито и прозрачно“.

„Полагайки цялостни усилия за овладяване на вируса, Китай също така действа с остро чувство за отговорност към човечеството, неговия народ, потомството и международната общност. Страната предостави информация за COVID-19 напълно професионално и ефективно. Публикува авторитетна и подробна информация възможно най-рано и редовно, като по този начин ефективно реагира на обществената загриженост и изгражда обществен консенсус“, се казва в Бялата книга.

От CNN са се обърнали към китайското министерство на външните работи и националната здравна комисия, както и към здравната комисия на Хубей, която контролира провинциалния DCD, за коментар по констатациите, разкрити в документите, но не са получили отговор.

Здравните експерти заявиха, че в документите се разкриват много важни подробности, които са били важни за оповестяване в първите месеци на пандемията, за да може международната общност да реагира по-навременно и адекватно.

„Беше ясно, че те са допуснали грешки – и то не само грешки, които са очаквани, когато си имате работа с нов вирус, налице са и бюрократични и политически мотивирани грешки в начина, по който страната се е справяла с вируса“, каза Янчжун Хуанг, старши сътрудник по глобалното здравеопазване в Съвета по външни отношения, който има много доклади за общественото здраве в Китай.

 

„Това имаше глобални последици. Никога не можете да гарантирате 100% прозрачност. Не става въпрос само за някакво умишлено прикриване на факти, но също така и за ограничения от технологиите и други проблеми, които възникват при сблъскването с нов вирус. Но дори и данните, които разпространява Китай, да бяха 100% прозрачни, това не би спряло администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да омаловажи сериозността на пандемията. Вероятно нищо не би могло да спре COVID-19 да се превърне в пандемия по целия свят.“

Във вторник, 1 декември, се навърши една година, откакто първият известен пациент показа симптоми на болестта в столицата на провинцията Хубей Ухан, според ключово проучване в медицинското списание Lancet.

Разкритията за ситуацията в ранните месеци на пандемията идват, когато се засилва натискът от САЩ и Европейския съюз върху Китай за си сътрудничи изцяло с разследването на Световната здравна организация за произхода на вируса, който оттогава се е разпространил във всички краища на света, заразявайки над 60 милиона души и убивайки 1,46 милиона.

Но досега достъпът на международни експерти до медицинските записи в болниците и суровите данни в Хубей беше ограничен, като СЗО заяви миналата година, че са получили „уверение от нашите китайски правителствени колеги, че реалните данни от ситуацията ще бъдат представени като част от глобалното разследване“.

Докладите са пристигнали в редакцията на CNN от анонимни податели по електронен път. Те са заявили, че работят в китайската здравна система и са патриоти, мотивирани да изложат истината, която е била цензурирана. Не е ясно как те са получили достъп до въпросните документи или защо са избрали да разпространят точно тази информация.

Документите са проверени от шестима независими експерти, които са проверили достоверността на тяхното съдържание, по поръчка на CNN. Един от експертите, който има тесни връзки с китайското правителство съобщи, че е видял някои от докладите по време на поверително проучване по-рано тази година. Европейски служител по сигурността, познаващ китайските вътрешни документи и процедури, също е потвърдил пред CNN, че документите са достоверни.

Метаданните от файловете, получени от CNN, съдържат имената на служители на CDC като модификатори и автори на файловете. Датите на създаване на метаданните са в съответствие със съдържанието на документите. Извършен е и дигитален съдебен анализ за тестване на техния компютърен код, който е потвърдил автентичност спрямо предполагаемия им произход.

Сара Морис от отдела ца цифрова криминалистика към британския университет Кранфийлд заяви, че няма доказателства, че данните са били подправени или подвеждащи. Тя добавя, че по-старите документи изглеждат така, сякаш са били използвани многократно в продължение на дълъг период от време. „Това е почти като мини файлова система. Има много изтрити и стари неща. Това е наистина добър знак за автентичност.“

Светът е получил по-оптимистични данни от реалността

През февруари 2020 г. ситуацията в Китай е била особено обтегната. Тъй като броят на случаите нарастваше в цялата страна, държавните служители бяха изправени пред потенциална криза на легитимността, като общественото мнение бързо се обърна срещу управляващата комунистическа партия заради предполагаемото ѝ недостоверно представяне на смъртността от новото заболяване.

Редица експерти смятат, че много голяма част от случаите, които в публичните доклади са били описвани като „потенциално заразени хора“, всъщност са били с потвърдена диагноза на COVID-19, но класифицирането им е било променено, за да бъде представен по-оптимистичен сценарий на ситуацията.

Социолозите казват, че през последните 30 години, много хора в Китай изглежда са готови да се откажат от политическите свободи в замяна на увеличено материално богатство, социална стабилност и по-големи възможности в кариерен и личен план.

Вирусът фундаментално е заплашил този социален договор между хора и държава, излагайки стотици милиони души на риск, като същевременно вреди на икономиката, вече отслабена от продължаващата търговска война между САЩ и Китай. В края на януари Си Дзипин публично разпореди „цялостно насочване на усилията“ за ограничаване на разпространението на вируса. По това време Китай все още празнува лунната нова година, която е най-важният празник в китайския календар. Идеята за предстоящата пандемия за мнозина тогава е изглеждала като абстрактна заплаха, която не е изключено да съществува, но не се отнася пряко към тях.

Силната публична намеса на президента, която дойде само няколко дни след като Ухан беше поставен под локдаун, носеше ясно и силно послание: Неуспехът в справянето с пандемията не е опция за Китай. През този период пропастта между публичните изявления на китайските служители и вътрешните данни е била огромна. Изтеклите документи показват, че средния потвърден брой на жертвите в Хубей се е увеличил до 196 на 17 февруари. В същия ден Хубей публично съобщава само за 93 смъртни случая от вируса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини