Тази седмица беше белязана от сериозни проблеми за потребителите на онлайн борсата Coinbase. Множество доклади на клиенти на платформата се оплакаха, че биват таксувани по два и повече пъти за осъществена транзакция. В един от случаите, потребител на Coinbase е бил таксуван цели седем пъти за една и съща транзакция. Някои от тях са се опитали да заличат информацията, свързана с банковата им сметка, но без успех. Предадено за пръв път от The Verge, информацията превзе форумите на Coinbase, социалните мрежи и форуми, появиха се и призиви за по-крайни мерки спрямо компанията.

В четвъртък Visa и Coinbase излязоха с официално становище по случая, в което се заявява, че вината не е на криптоплатформата.

„Wordplay и Coinbase работят с Visa, като те работят с банките, за да се уверят, че дублираните транзакции биват върнати и коректните суми, върнати в картите на праводържателите им. Вече са пуснати всички обратни транзакции и трябва да се появят в кредитните и дебитните акаунти в следващите няколко дни“, уверят двете компании.

ZDNet пишат, че проблемът най-вероятно е свързан с наскоро направени промени в начина на идентификация на криптовалутите и MCC (Merchant Category Codes) кодовете, които ги представят пред банките.

Разбира се, че се появи и друга версия по случая – вероятна атака, макар и тази версия да изглежда засега по-малко вероятна. Спекулациите са свързани с доклад на IBM и екипът за информационна сигурност към компанията X-Force. Тази седмица те алармираха за мащабна атака към неназована криптоплатформа и нейните потребители с помощта на банков троянец. TrickBot, каквото е името му, извършва успешни MiTM (man-in-the-middle) атаки, пресичайки информацията, която жертвата попълва, както на сайта на криптоуслугата, така и на страницата на банковия оператор, обслужващ транзакциите, чрез което биват открадвани, както монетите, така и лична информация. В подкрепа на тази версия идва логичния въпрос, отправен от Дънкан Райли от страниците на Silicone Angle: „Ако проблемът се крие в обяснението,дадено от Visa и Coinbase, защо не чуваме за сходни проблеми и с други борси?“. Очаквайте подробности по случая.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
4 Автори на коментарите
XRPMdaПенчонякой си Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
някой си
някой си
Mda
Mda

Ако ти се водиш за нормален, бих приел да съм пещерен човек всеки път. Много ме радва как се изпускаш!

XRP
XRP

qvno nqkoi zavijda , che ne si e zel crypto rano , karai si s mizernata zaplata i zavijdai na uspeha na drugite

Mda
Mda

очевидно е, че не можеш да контролираш изпусканията си. Радвам се, че е така.

Пенчо
Пенчо

Очиларчо за тебе само бой с майнинг риг по главата да ти дойде акъла.