Coinbase достигна 100 млрд. долара пазарна капитализация

0
415

Криптовалутната компания Coinbase, която управлява най-добрата борса за биткойн и друга дигитална търговия с валута, достигна пазарна капитализация от близо 100 млрд. щатски долара на стоковата борса.

Акциите на компанията дебютираха в сряда на борсата Nasdaq на стартова цена от 381 щатски долара, но по-късно стигнаха под 330 долара. Първоначалната оценка постави Coinbase над много други известни компании, в това число и петролният гигант BP и ключови фондови корпорации.

Присъединяването на компанията към борсата се разглежда като последната стъпка на началото на легитимирането на криптовалутите, които придобиват все по-голямо широко признание сред традиционните инвеститори.

Цената на биткойна се увеличи с повече от 300% в рамките на миналата година и достигна още по-високи нива през 2021г. – тъй като редица различни компании, включително Tesla, Mastercard и BlackRock разкриха планове за включване на цифрови валути в бизнеса си.

Биткойнът постигна рекорд от над 63 000 щатски долара във вторник, преди Coinbase официално да излезе на борсата.

По-малко известните дигитални валути също са в своя апогей през тази година, като една от тях е Dogecoin – създадената на шега криптовалута достигна ръст в пазарната стойност от над 70%.

Базираната в САЩ Coinbase, която печели предимно чрез начисляването на такси за транзакциите с криптовалута, се възползва ефективно от нарастващото търсене.

Основана през 2012 г. Coinbase има над 56 милиона потребители в над 100 държави и притежава около 223 милиарда долара в активите на потребителите според оценки от края на мрат.

Компанията отчита 1,8 милиарда щатски долара прогнозни приходи през първите три месеца на 2021 г. – повече от общите за цялата 2020 г., тъй като интересът към биткойна и другите цифрови валути процъфтява.

В сравнение с 2018 г., когато инвеститорите изчислиха, че Coinbase струва 8 милиарда щатски долара, пазарната капитализация на компанията изглежда е нараснала неимоверно. В рамките на частното финансиране, стойността на компанията се е увеличила повече от десет пъти.

Включването на компанията на борсата в сряда има потенциала да направи съоснователя и главен изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг един от най-богатите хора в света. 38-годишният, бивш софтуерен инженер на Airbnb, който притежава приблизително 21% дял от акциите на компанията.

За външни инвеститори купуването на акции на Coinbase се разглежда като потенциално по-малко рисков начин да се включат в дейността на крипто пазара, без да инвестират директно в биткойн или други цифрови валути, които привлякоха вниманието на финансовите регулатори.

Но Джейнс Фоули, старши валутен стратег в Rabobank, заяви, че по-строгите правила, ако бъдат приети, могат да променят перспективите за Coinbase.

„Изглежда, че има малко бавен ход към приемливост“, каза тя.

 

„Има голяма загриженост, че в даден момент регулаторите, централните банки, могат просто да вземат кардинални решения, от които много хора да изгубят много пари“, допълва коментара си.

Миналата година приходите на Coinbase достигнаха 1,3 млрд. долара, което означава над двойно увеличение спрямо предходната година, е чистата печалба беше 322 млн. долара в сравнение с отчетената загуба от над 30 млн. долара през 2019 г.

В сряда първоначално цената на акциите на компанията скочи, като в един момент достигна рекорд от близо 430 щатски долара. Но по-късно стойността тръгна надолу, достигайки минимума от 118 щатски долара, преди да приключи търговския ден с цена от близо 328 щатски долара. Това ще рече, че приблизителната пазарна оценка на компанията се равнява на около 86 млрд. щатски долара. Моментът е исторически за криптовалутите.

Криптовалутите отдавна се възприемат като високорисков залог за инвеститорите – и корифеите в областта често ги наричат инвестиции от типа „живей за мига“.

С течение на годините обаче криптовалутите бавно започнаха да придобиват известна надеждност и донесоха удивителна възвращаемост за някои инвеститори. Няколко големи компании заявиха, че искат да въведат криптовалути като основни начини за плащане на техните стоки и услуги.

Но това е може би още по-голяма стъпка по пътя към приемането на криптовалутите и крипто доверието.

Фирмата регистрира своите акции на борсата с продажба на съществуващи акции, вместо с издаване на нов собствен капитал, както би се случило при по-типично първоначално публично предлагане.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари