.com домейните навършват 36 години

0
173
Източник: Pixabay.com

Най-популярната домейн зона .com навършва 36 години на 15 март тази година. От 1985 г. до днес, тя продължава да е най-предпочитана от създателите на уебсайтове и се е превърнала в истински поп културен феномен, давайки име на множество компании и дори на значими технологични и икономически явления. Данните за нейната популярност се потвърждават и от българската хостинг компания СуперХостинг.БГ, според която през последните три години броят на активните .com домейни се е увеличил с 39.7 процента. За същия период новорегистрираните .com домейни пък бележат ръст от близо 18 процента.

Домейн зоната от първо ниво (т.нар. top level domain – TLD) .com се появява на 1 януари 1985 г., но първото одобрено за регистрация име е от 15 март – symbolics.com. Вторият регистриран домейн е bbn.com (24 април), а третият – think.com (3 май). Едва след това се появяват и алтернативни зони като .net, .info, .biz, .org и други. При възникването си всеки домейн е имал конкретна насоченост. Така например .com представлява съкращение от commercial („търговски“ на английски език). Домейн зоната .info обикновено се използва за информативни сайтове, .biz – за бизнес сайтове, .org – за сайтове на организации, а .net – има универсална насоченост. По-късно тези значения се размиват и днес подобно разделение почти липсва.

През последните години .com продължава да е най-популярният домейн от първо ниво, но напоследък се наблюдава и тенденцията все повече бизнеси да регистрират името на сайта си в няколко популярни разширения. Към .com домейна си, те добавят името на бизнеса си със зоните .bg, .eu, .net и .online. Тази практика става все по-популярна, тъй като дава повече защита от плагиатство на съответното бизнес име.

По случай рождения ден на най-популярния домейн в света, СуперХостинг.БГ предлага на своите клиенти и промоция. В периода от 15 до 17 март те ще могат да си закупят ново .com име с 33% отстъпка – на цена от 19.75 лева.

3.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари