COVID-19: броят на заразените превиши 10 милиона, а на починалите – 500 хиляди

0
792

Резкият ръст на броя на инфектираните от COVID-19 миналата седмица експертите обясняват с различни причини. За САЩ, където има най-много заразявания и починали, за причина се посочва твърде бързото прекратяване на карантината, а в Индия и Бразилия – с високата плътност на населението и с бедността на хората. Почти една четвърт от всичките случи на заразяване с новия коронавирус в целия свят се пада на САЩ – страната постави нов рекорд по скорост за разпространение на инфекцията.

Броят на потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в целия свят превиши 10 милиона, съобщи университетът Джонс Хопкинс. Данните от изминалата неделя сочат, че почти една четвърт от заразените – 2 519 323 души са регистрирани на територията на САЩ. Бразилия е на второ място с 1,3 милиона заразени с COVID-19, а на трето място е Русия с 644 500 души, която малко изпреварва Индия.

Броят на леталните случаи прехвърли 500 000. И по този показател САЩ изпреварва останалите – над 128 000 починали. Само в Ню Йорк от COVID-19 починалите са над 30 000 души.

Най-голям ръст в броя на заразените бе фиксиран в Тексас, Аризона, Флорида и Невада. Тексас и Аризона съобщиха за голям ръст в броя на хоспитализираните – съответно 57% и 36% в сравнение с миналата седмица. Губернаторите на тези щати обявиха, че прекратяват и отново спират програмите за възстановяване нормалната работа на предприятията. Аризона съобщи, че болниците съвсем скоро ще достигнат максималното си натоварване.

В Индия има средно по 15 000 заразени с новия коронавирус  в рамките на едно денонощие. Във връзка с това BBC заяви, че поради твърде малкия брой направени тестове, истинският брой на заразените в Индия е неизвестен.

В Бразилия броят на заразените превиши 1,3 милиона. На всеки 24 часа се регистрират по 30-35 хиляди нови заразени с COVID-19. Здравеопазването на страната вече не може да се справи с наплива на болните. Според официалните данни, загиналите от COVID-19 вече са над 57 000 души.

Рязък ръст на случаите на заразяване с новия коронавирус бяха регистрирани в другите страни на Латинска Америка, в Южна Африка и Южна Азия. Единственият регион, в който статистиките показват спад, е Европа.

Според експертите, причината е предимно в начина на живот – най-уязвими са жителите на бедните райони с висока плътност на населението. Според думите на Дейвид Набаро, специалният посланик на генералния секретар на СЗО, COVID-19 се е превърнал в болестта на бедните. Той счита, че все още има шанс да се забави разпространението на вируса, но е необходима незабавната намеса на цялата международна общност.

Руските медицински специалисти са на мнение, че това е само първата коронавирусна инфекция и тези пандемии в бъдеще често ще се повтарят.