fbpx
16.2 C
София

COVID-19 Ваксина: Как точно работи веригата за студено снабдяване?

Най-четени

Pfizer/BioNTech COVID-19 ваксината беше одобрена за ползване във Великобритания. Тя се произвежда в Белгия и характерното за нея е, че трябва да се съхранява при -70 градуса Целзий, за да не загуби ефекта си.

Как ще се случи всичко – от излизането от завода до поставянето на ваксините на хора?

За процесът разбираме от sky.co.uk и в него става ясно как ще се случат нещата във Великобритания. По същия или почти същия начин ще се случат навсякъде по света с тази ваксина.

Стъпка 1: Производство

Ваксината се произвежда в малки стъклени шишенца, в които има по 5 дози. Те са разредени със стандартен физиологичен разтвор. Поставят се в специални табли, по около 100 на всяка. После таблите се нареждат във фризерните кутии, чрез които ще се транспортират.

Причината да се изисква толкова ниска температура е, че mRNA молекулите на ваксината са обвити в липидни наночастици. Те са много лесни за унищожение и само много ниската температура може да предотврати деградацията им при по-дълго съхранение. Ако не е тя, ще протекат химични реакции, които ще доведат до декомпозицията на наночастиците.

Въпросните кутии са с контролируема температура, която се следи на всяка минута. В една кутия може да има между 1000 и 5000 дози. Сух лед се вкарва в изолираните панели на кутията, за да поддържа нужната температура.

Стъпка 2: Доставка на кутиите до складовете

Тя се извършва с хладилни камиони или самолети до централизирано депо. Там ще се направи тест за качество на отделните партиди. След като дадена партида бъде проверена, тя ще се постави във фризер за съхранение. При -70 градуса, ваксините могат да издържат с месеци.

Стъпка 3: Подготовка за разпространение

В случая с Обединеното кралство, от депото ваксините ще се доставят до 50 болнични точки. Съхранението при температура от -70 градуса е нужно само за дългосрочно съхранение. В центровете за ваксинация изискванията не са толкова високи.

След преместването на кутиите в стандартните за целта хладилници, ваксините могат да издържат над 30 дни при редовна смяна на леда и до 5 дни, ако не се прави подмяната.

От тези точки ваксините ще се разпространяват на местно ниво, според нуждите и заповедите на правителството.

Ваксиниране

Ваксината трябва да се размрази преди да може да се използва. Това отнема няколко часа. Има нужда и от допълнително време за подготовка на ваксината за прилагане на пациент. Самото инжектиране е с нормална интрамускулна инжекция в ръката.

На места като домове за стари хора, където е по-удобно ваксината да се транспортира, а не пациентите, стъклените шишенца могат да се доставят със студент транспорт (2-8 градуса) и да бъдат поставени на място.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини