COVID-19: Основно ръководство за различните видове ваксини и как работят те

10
983

COVID-19 пандемията със сигурност провокира адски много хора да се потопят в света на ваксините. Ако те бяха нещо, което не интересуваше много хора, от тази година искаме да знаем всичко за тях.

Най-сериозният въпрос е как стотиците ваксини за SARS-CoV-2, които се разработват, всъщност работят

На най-основно ниво, ваксината има за цел да накара имунната система да си помисли, че има инфекция. Предизвиквайки това, тялото развива арсенал от оръжия, които да убият внесения патоген, ако той се появи отново в тялото.

Живите ваксини пускат в тялото нещо като нефункционираща версия на вируса. Ако учените са си свършили работата, модифицирания вирус успява да провокира имунната система, въпреки че е неспособен да причини нещо сериозно.

Един от начините да се отслаби един вирус е той да бъде поставен в друг вид. Един от примерите е при ваксина срещу дребна шарка, при която са използвани клетки от пилешки ембриони. Други методи за неутрализиране на вируса са излагането му на висока температура или химикали като формалдехид. Така се създават инактивираните ваксини.

Има обаче и ваксини, които карат собствените ни клетки да произвеждат ключовите протеини, които помагат в борбата срещу вируса

Две от тях са ДНК и РНК ваксините. ДНК разновидностите могат да вкарат гена на шиповидния протеин в клетките ни. След като стигне там, това ДНК се третира като наша собствена генетична информация. Там се създава РНК – временни копия на гена, а от тях нужните протеини.

Както може би се досещате, РНК ваксините прескачат няколко стъпки. Те направо предоставят нужната РНК информация, от която да започне произвеждането на протеините.

За да може една РНК или ДНК ваксина да работи успешно, най-важното е генетичният материал да стигне в клетките ни, и по-точно до „машините“ за генериране на протеини, които ще размножават правилно вирусния протеин.

Понякога, разработчиците на ваксини подсигуряват това да стане като вкарат ДНК-то или РНК-ти в генома на друг вирус. Иначе казано, използват новия патоген като нещо подобно на контейнер за доставка. Това са така наречените вирусни векторни ваксини.

Важно е да се отбележи, че от допълнителния вирус няма как да се разболеем. Учените го деактивират, за да са сигурни, че това няма да се случи.

Възможно е и да се произведе ваксина, която не принуждава клетките да правят вирусни протеини, а направо доставя въпросните. Някои от компаниите работят именно върху такъв тип SARS-CoV-2 ваксини. Те попадат в категорията на протеиново-базираните ваксини.

Общото между всички ваксини и разработчици е, че огромна част от времето се прекарва на дъската за чертане. Сложността на имунната система прави целия протест много труден за разгадаване.

Що се отнася до настоящия коронавирус, всяка една от тези ваксини може да излезе начело във всеки един момент. Все още има време за развитие, преди няколко ваксини категорично да заемат лидерското място.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари