COVID-19 пандемията рязко увеличава тоталната роботизация

12
832

Пандемията, предизвикана от новия коронавирус вече лиши от работа десетки милиони хора. Само в САЩ през изтеклата седмица бяха регистрирани 6,6 милиона нови безработни. Десетки сектори изпитват разрушителните последствия от тоталната карантина, в рамките на която в домовете си стоят над 3 милиарда души. Но всяка нова криза разкрива и нови възможности. Пандемията от COVID-19 ускори тоталната роботизация. Това ще помогне на много компании да преживеят кризата, но никой не знае какво ще стане с непрекъснато освобождаваните от тази роботизация хора.

Пандемията стана причина за масово освобождаване на работна сила. Според експертите, броят на регистрираните сега 6,6 милиона нови безработни ще нарасне в пъти. Но техните работни места няма да се завърнат на пазара на труда след няколко месеца, когато ще настъпи най-сложния период на кризата от пандемията – много от тях ще бъдат заменени с роботи. Уеб порталът Protocol отбеляза, че тази тенденция не е от вчера, но сега получава огромен стимул за развитие.

„Кризата ще стане нещо като катализатор на този процес и ще ускори промените“ – каза Професор Арун Сундарараджан от бизнес школата „Стърн“. Той счита, че след пандемията ни очаква една съвсем нова парадигма.

Кризата не само приближава тоталната роботизация, но и увеличава инвестициите в тази област, които още повече ускоряват тези промени. Според главния аналитик на Brookings Institution Марк Мъроу, няма логика да считаме, че роботизацията ще се забави заради все още скъпите технологии в тази област и нежеланието на бизнеса да инвестира големи финансови средства по време на криза. Историята на икономиката показва, че редица съдбоносни инвестиции са направени именно по време на криза.

Един от секторите, най-силно засегнат от пандемията, предизвикана от новия коронавирус и който е най-готов за цялостна роботизация е търговията на дребно. Не става дума за автоматите за продажби на какво ли не, нито за доставката на поръчани стоки, а за работата в складовете, за подреждането на стоките в супермаркетите и товаренето и разтоварването на различните стоки. Настоящата криза вече увеличава инвестициите в логистиката и доставките.

Роботите, които могат да действат точно както трябва, без при това да разпространяват инфекцията, са идеални за здравеопазването. Те могат да дезинфектират помещенията, да пренасят медикаментите и храната на пациентите. Търсенето на подобни роботизирани помощници започна бързо да расте след избухването на епидемията от новия коронавирус.

Според Мъроу, след пандемията роботизацията ще стане ежедневна реалност и едва ли ще остане индустрия, която да не е засегната от този процес.

Да напомним, че в края на миналата година аналитиците на Bank of America Merrill Lynch стигнаха до извода, че заради търговската война между САЩ и Китай темповете на роботизация ще се ускорят и през следващите 15 години алгоритмите буквално ще унищожат около 800 милиона работни места. Най-големите загуби се очакват в офисите и в сферата на услугите. COVID-19 явно рязко ще намали този прогнозиран 15-годишен период.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари