COVID-19 по света: Във Великобритания някои семейства избират между интернет и храна

8
975

Тази седмица 31-годишната Мишел от Северен Ланаркшир, Шотландия, има достъп до интернет у дома. Но следващата седмица нещата ще бъдат съвсем различни за нея. Семейството на Мишел изостава значително с плащанията на сметките на интернет доставчика и въпреки че са успели да платят сметката си отново през миналия уикенд, достъпът им ще бъде прекъснат отново този петък.

Тази история споделят от CNET.

Мишел, която предпочита да бъде нарича с неутрални по пол местоимения и чието име е променено, заедно с партньора си и 13-годишната си дъщеря са бездомни от февруари миналата година. Те живеят в център за временно настаняване от семеен тип, като Мишел поддържа финансовите разходи на семейството, като работи обща работа в резултат на кризата.

„Ние се борим всеки месец, за да успеем да си платим сметките за интернет, не винаги можем да си позволим интернет за мобилния телефон на дъщеря ми“, казва Мишел в интервю. „В момента дъщеря ми се обучава онлайн и е необходимо да има постоянно мобилни данни, за да може да учи.“

Понякога приятелите на дъщерята на Мишел правят снимки на училищната работа и ѝ ги изпращат, за да може тя да наваксва с пропуснатия материал. Мишел се е обърнала към местния доставчик на широколентови услуги Virgin Media за повторно свързване на интернет услугите, но не е получила отговор. Мишел иска компанията да възобнови достъпа ѝ до фиксирания интернет, за да може да си позволи да осигури достъп до онлайн обучение на дъщеря си на по-достъпна цена, тъй като мобилния интернет е значително по-скъп.

И Мишел не е единствена. Някои британски семейства са изправени пред дилемата дали да намалят покупките си на храна, за да могат да платят за интернет достъп, за да продължат онлайн обучението на децата си, според информация от Хелън Милнър, главен изпълнителен директор на благотворителната организация за цифрово включване Фондация „Добри неща“.

„Ние сме богата, развита държава и не би трябвало да имаме такова ниво на неравенство – особено когато има какво да направим по въпроса“, казва Милнър.

Пандемията от COVID-19 разкри редица игнорирани преди това социални неравенства навсякъде по света, в това число и във Великобритания, сред които и фактът, че цифровото разделение е реален и настоящ проблем в страната. Тъй като интернет връзката се превърна в жизненоважна за работата, образованието, поръчването на медикаменти, стоки за бита, разговор с лекар и много други дейности, стана очевидно, че немалки демографски групи от населението на света преживяват пандемията непропорционално спрямо много други хора.

И въздействието на пандемията е опустошително, особено за децата по целия свят, които вече живеят в бедност. Когато училищата бяха затворени във Великобритания в продължение на почти два месеца, неравенствата, с които много от учениците живееха ежедневно, са се влошили от липсата на достъп до интернет и устройства, което ги прави изключение от образованието, на което имат гарантирано право.

В доклад, публикуван от британската фондация за иновации Nesta през декември, се посочва, че бедността и ограничения достъп до интернет е често срещан проблем сред групите в неравностойно положение. Телекомуникационният регулатор на страната Ofcom заяви, че 2% от домакинствата с деца в Обединеното кралство нямат достъп до интернет, 4% имат само мобилен достъп и 9% нямат домашен достъп до лаптоп, настолен компютър или таблет. Много семейства в цялата страна усетиха финансовото напрежение от пандемията миналата година, като почти една пета от домакинствата, общо 4,7 милиона, са имали затруднения с плащането на сметките си за широколентов фиксиран достъп до интернет и мобилни услуги.

Докато COVID-19 опустошава света, цифровото разделение е по-видно от всякога

Ситуацията е допълнително утежнена от факта, че Великобритания изостава по отношение на широколентовия интернет достъп – както по отношение на скоростта, така и по отношение на наличността на оптични влакна. По-малко от всяко пето домакинство в Обединеното кралство има достъп до оптично влакно, според информация от Ofcom, които отбелязват, че страната изпада на дъното на 37-те държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Фондацията за глобалната мрежа и нейното дъщерно дружество Алиансът за достъпен интернет отдавна водят кампания както за премахване на цифровото разделение в световен мащаб, така и за достъп до интернет, който трябва да бъде определен като универсално човешко право – точно каквито са храната, достъпа до отопление и вода. Дебатите на Алианса обикновено се водят за намиране на решения за страните с по-ниски доходи. Но това се е променило драстично през последната година, според заместник директора на A4AI и ръководител на политиката Елеонора Сарпонг.

„Това, което мисля, че трябва да се случи, е развиващите се страни да извлекат опит и умения от развитите страни. Интересното сега е, че много от западните страни се налага да се борят с такива неравенства, защото в миналото те просто са предполагали, че много неща при тях са наред.“, казва Сарпонг.

1 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари