COVID-19 създаде нов език на омразата в социалните мрежи

9
1132

Подобно на много млади хора, Чайна Осера с удоволствие публикува видеоклипове в TikTok. 23-годишната Осера е събрала почти 45 000 последователи със своите динамични танцови видеа и кавъри на популярни песни, които пресъздава доста сполучливо чрез синхронизацията на устните си и ритъма.

Но напоследък удоволствието от социалната мрежа за нея е избледняло. Причината: Осера е започнала да бъде заливана от неприятни коментари и откровен език на омразата към своите видео клипове на живо, след като през декември избухна епидемията от коронавирус от Ухан, Китай.

Потребителите на TikTok задават въпроси като „Имате ли коронавирус?“ или „Били ли сте в Китай?“, „Вече изследвахте ли се за коронавирус“ и „Коронавирусът от вас ли тръгва?“, които сами по себе си са нелепи. Осера родом от Китай е американски студент в щата Вашингтон. Някои от коментарите под видеата ѝ гласят просто „Коронавирус.“, придружени от емотикона на зелен микроб.

„Изключително разстройващо и потискащо е да обвиняват нас, азиатците, за генезиса на коронавируса. Това е нов вид социална сегрегация и расизъм – хората трябва да спрат да правят асоциацията между азиатец и коронавирус, тъй като понастоящем заразени има от всяка точка на света. Когато видите някъде човек от азиатски произход, това не значи, че той има коронавирус“, обяснява Осера като споделя, че вече е филтрирала и е задала блокиране на коментари, които съдържат думите „corona“ или „coronavirus“, но това далеч не е достатъчно, за да спре невежите коментари.

Осера не е единственият известен човек в социалните мрежи, който се бори с езика на омразата. Тъй като COVID-19, респираторно заболяване, причинено от коронавируса, се разпространи от пазара за месо в Ухан, Китай, азиатците се превърнаха в мишена на омраза, расистки и ксенофобски коментари в платформите и социалните мрежи, включително Facebook, Twitter, Instagram и TikTok. Нито една от тези компании изглежда не е напълно готова да се справи с избухването на фанатизма и всички се борят да адаптират правилата си срещу речта на омразата и да подкрепят свободно изразяване.

Трудно е да се определи с колко точно е скокът на расистките публикации, насочени срещу азиатците в социалните мрежи. Facebook, Twitter и TikTok не отговориха на въпросите дали са наблюдавали увеличение в докладите до модераторите срещу реч на омразата от началото на епидемията от коронавирус. Групи за застъпническо обаче твърдят, че през последните месеци има рязък скок в дискриминацията, вербалното насилие и реториката, насочена срещу азиатците. От популярния технологичен портал CNET съобщават, че са намерили десетки омразни коментари и публикации за азиатци в социалните медии, включително и такива, които използват етнически схоластики и дълговековни стереотипи срещу хората от Азия.

„Езикът, който използват феновете на ксенофобията, застрашава нашите общности, които от избухването на коронавируса са подложени за засилена дискриминация“, заяви в публикация в социалната мрежа Twitter асоциацията Advancing Justice, която се грижи за гражданските права.

Политиците също бяха обвинени, че правят ксенофобски и расистки забележки. Президентът Доналд Тръмп определи заразата като „китайски вирус“ и неведнъж се изказа по повод мерките за коронавируса като ги нарече „мерки за китайския вирус“, термин, за който критиците твърдят, че отклонява от глобалния характер на пандемията и създава дискриминация срещу азиатските американци и имигрантите. Тръмп каза, че терминът не е расистки, тъй като заболяването е открито за първи път в Китай. В този понеделник изглежда президентът е решил да промени позицията си, тъй като по време на пресконференция назова заболяването просто като „вируса“. Той също каза „Много е важно да защитим изцяло нашата азиатска американска общност в САЩ и навсякъде по света. Те са невероятни хора и разпространението на вируса не е по тяхна вина – под никаква форма или начин.“

Науката казва, че хората от азиатски произход не са изложени на по-голям риск от разпространение на COVID-19 от всички останали по света (става дума за чисто генетично изследване), според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Световната здравна организация заяви, че хората трябва да избягват да асоциират населеното място, от което произлиза една болест със самата нея и да нея назовават по локация – това не е китайски вирус.

Но разбира се, за мисловния модел на расистите, какво казва науката и какви са изводите от критичното мислене, никога не е имало значение. В някои случаи азиатците са усмивани и нападани от хора, които по принцип са расисти, но използват коронавируса като претекст, за да освободят и излеят своя негативизъм.

В Ню Йорк, мъж нападна азиатка, носеща маска в метростанцията, като след това беше качен видео клип на нападението в социалната мрежа Twitter. Лице, което е станало свидетел на инцидента казва, че мъжът се е обърнал към жената с „болна кучка“. Двама тийнейджъри бяха арестувани, след като са заподозрени за пребиването на 23-годишен сингапурски гражданин в Лондон в началото на месеца. Жертвата, Джонатан Мок каза пред BBC, споделя, че един от нападателите, докато му е вкарвал юмруци, е казвал: „Не искам коронавируса ви в моята страна.“ Близо две дузини азиатски американци заявиха пред Ню Йорк Таймс, че се страхуват да пазаруват спокойно от магазините за хранителни стоки и да излизат на публични места след събудилата се омраза.

Брайън Левин, директор на центъра на изследване на омразата и екстремизма в Калифорнийския държавен университет, Сан Бернардино, казва, че напливът на фалшиви новини и дезинформацията допълнително утежняват ситуацията с езика на омразата и расизма.

„Това, през което преминаваме, е тест за морала и обществото ни. Коронавирусът е навсякъде и на най-различни нива, включително и в дезинформация и фанатизъм. Напълно възможно е някои хора да влязат в историята и новинарските сайтове, от които черпят заряд за своята агресия, със забележителното си невежество“, остро заявява Левин.

Кой следи за речта на омразата онлайн?

Facebook, Twitter и TikTok имах сходни правила и забрани срещу публикуването на реч на омразата, но изглежда ги прилагат по различен начин. CNET илюстрираха ситуацията със серия от извадки от Facebook, Twitter и TikTok от няколко омразни коментари и публикации свързани с COVID-19 и насочени към азиатците. От екипа на сайта докладват въпросните публикации и експериментират, за да видят как социалните мрежи ще приложат своите политики. Twitter оставят по-голямата част от публикациите видими и актуални, докато Instagram и TikTok напълно ги премахнаха, докато от Facebook премахнаха избирателно някои от тях – действие, което за потребителите може да бъде наистина объркващо предвид факта, че докато един доклад за нарушаване на правилата бъде оставен без уважение, няма обяснение защо докладваната публикация не е премахната от платформата.

Twitter, социалната мрежа, която си спечели репутацията на „пространство на свободната реч и трибуна на политиците“, изглежда позволява повече свобода на езика на омразата от другите платформи.

Пред март рапърът от Чикаго Лил Рийз, публикува в акаунта си @LilReese300 коментар, че китайците „са гадни“. Той ги обвини, че са „прецакали света“ със своето свръх производство и унищожават планетата. Публикацията му събира 59 000 харесвания и е споделена повече от 15 000 пъти.

Не всички обаче одобряват настроеността и екстремизма на Lil Reese, като много видни азиатци коментираха, че е редно Twitter да го санкционира за безпардонното изказване.

Lil Reese е отказал да отговори на искането за коментар от CNET.

След като NBA преждевременно закри сезона си, потребителите на Twitter изразиха възмущение от края на игрите и започнаха да заспиват социалната мрежа с омразни коментари на етническа основа срещу азиатците призовавайки за бойкот на Китай. От модерацията на Twitter коментираха, че видео клипът на нападението в Ню Йоркското метро не нарушава техните стандарти и правила, като понастоящем всички докладвани расистки коментари и публикации са все още видими в платформата.

Друг случай не неглижиране от страна на Twitter е от 11 март, когато един потребител заяви, че „китайците са много мръсни хора“, които са „започнали епидемията“ и че „кармата трябва да се стовари върху тях, а не върху останалата част от света“. Първоначално от Twitter заявиха, че публикацията не нарушава стандартите на социалната мрежа, но след като от CNET са поискали от компанията обяснение, постът е бил премахнат в неделя. Компанията, която заяви в понеделник, че няма да може да предприеме действия срещу всяка заблуждаваща публикация за COVID-19 в Twitter, като за прецедентни ще се вземат случаите, когато съдържанието категорично може да нанесе някаква вреда.

Публикация на Джон Макафи, основателят на компанията, произвеждаща едноименната антивирусна програма MacAfee, дезинформационно заяви, че „коронавирусът не може да атакува чернокожите, защото е китайски вирус“. Публикацията му беше свалена след оплакване на американския представител Боби Лий Ръш, демократ от Илинойс.

Twitter заяви, че публикацията нарушава правилата и профилът на Макафи е блокиран, докато не приеме нарушението. Наскоро компанията разшири определението си за вреда, като включи в него „твърдения, че конкретни групи или националности за по-податливи на заразяване от COVID-19“. Макафи заяви във Фейсбук, че туитът е „шега, която се подиграва на антикитайските расови конфликти, които обхващат света“.

В TikTok видео клип с 90 000 харесвания изобразява няколко азиатски студенти, носещи маски, на който се чува фразата „Коронавирусът идва“. След докладът на CNET, публикацията е премахната.

Някои тревожни постове са коварно расистки. В Instagram, собственост на Facebook, потребител написа „Коронавирус за всички“ под публикация за годишен парад на дракони от Mills 50 District в Орландо, Флорида.

Грейсън Гибсън, фотограф от Флорида, докладва коментара в Instagram като реч на омраза, но първоначално компанията заяви, че коментарът не нарушава нейните правила.

„Дори и да е нещо толкова малко като това, важно е да привлечете вниманието към него и да го свалите, защото чувствам, че много расизъм към азиатците е някак заметен под килима“, каза Гибсън, който е наполовина бял и на половина филипинец.

Завършваме с пример от Македония, където мъж качи видео във Facebook, в което атакува група китайски гости и отправя расистки коментари от рода на „Is you corona?“. Публикацията му е докладвана многократно, но от социалната мрежа все още не са свалили публикацията.

Експертите съветват да запазим самообладание в тези трудни времена и да не изоставяме рационалното мислене, емпатията и взаимното уважение. Единствено чрез обединени усилия, можем да се справим с предизвикателството COVID-19.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари