COVID-19: 500 000 нови заразени на ден, светът влиза в нов локдаун

8
2216

Според данните на университета Джонс Хопкинс, на 28-ми октомври е поставен поредния антирекорд на пандемията от новия коронавирус: в целия свят бяха регистрирани над 500 хиляди нови случая на инфектирани. Засега не е намерен начин за спиране на пандемията с изключение на Китай и може би Австралия. Медицинските специалисти тръбят, че заразата се развива с такива темпове, че ограничителните мерки не трябва да се отслабват дори и под предлог, че трябва да се спасява икономиката.

Все по-често се утвърждава мнението, че образуването на колективен имунитет по естествен начин не може да бъде основен метод за спирането на COVID-19. Причината за това е, че преди достигането на имунитет при необходимите 60-80% от населението, ще починат милиони хора.

За да може по-добре да се разберат мащабите на случващото се, да обърнем внимание, че само в САЩ за образуването на колективен имунитет е необходимо да се заразят и след това напълно да се излекуват от COVID-19 около 200 милиона жители на страната. И дори в този случай, това е минимумът за образуването на колективния имунитет. При ниво на смъртност от 0,5%, каквито са данните на СЗО, в подобно хипотетично развитие на нещата ще починат минимум един милион души. И това е само за територията на САЩ.

Ситуацията силно се усложнява и това, че около една четвърт от населението имат съпътстващи заболявания, заради които протичането на COVID-19 става много по-остро и по-тежко. Освен това, една трета от заразяванията става заради хората, които са инфектирани с новия коронавирус, но нямат никакви симптоми и може дори да не знаят, че са заразени.

И още, колективният имунитет има много особености, В редица случаи, при които той се е образувал по естествен път, продължителността на защитата от повторно заразяване се оказва незначителна – около 90 дни. Но по отношение на това твърдение няма единно мнение, защото не е изминало достатъчно време от разпространяването на новата болест и няма достатъчно данни за точни екстраполации и прогнози.

Засега се счита, че оптималният вариант е ваксиниране на населението, което ще даде продължителен имунитет и ще се избегнат много смърти. Но дори и подобна ваксина да се появи в необходимите количества, нейното едновременно и повсеместно разпространяване засега е невъзможно.

Ето защо специалистите настояват за въвеждането за по-продължителни ограничителни мерки, както и редовна профилактика срещу разпространението на COVID-19 – маски на лицето, редовно миене на ръцете, социална дистанция, спиране на деловата дейност и т.н.

Тази седмица СЗО заяви, че и Европа трябва значително да засили активността си по отношение борбата с новия коронавирус. Европейски лидер по брой заразени към днешен ден е Франция с над 50 000 инфектирани за едно денонощие. Ситуацията във Великобритания не е особено ясна – официалното число е 26 600 нови заразени за едно денонощие, но някои учени считат, че в страната заразените са много повече – може би около 100 000 на денонощие, но те просто не са откривани навреме.

Преди няколко часа бе публикувана информация, че Германия и Франция влизат в пълна карантина. Президентът Макрон заяви, че подобни темпове на разпространяване на COVID-19 не са предполагани дори и в най-песимистичните сценарии. Точно обратното, властите на Мелбърн, Австралия, спират локдауна (тотално затваряне на почти всичко), който в тази страна продължи 111 дни, въпреки че ограниченията за придвижване на хората остават, но мерките ще бъдат прекратявани постепенно и вече могат да се посещават магазините.

Информацията за Русия показва, че тази страна очаква голям ръст на заболелите от COVID-19 през следващите три седмици, след което се очаква спад. Не се знае дали тази прогноза ще се сбъдне – вчера в Русия бяха регистрирани над 1,5 милиона заразени от новия коронавирус, но от друга страна, оздравелите са 1,2 милиона,

Ето как изглежда списъкът с най-много заразени, който е валиден за началото на този ден:

  • САЩ (+81,5 хиляди заразени за последните 24 часа)
  • Индия (+49,9 хиляди)
  • Франция (+36,4 хиляди)
  • Бразилия (+28,8 хиляди)
  • Италия (+24,9 хиляди)
  • Великобритания (+24,7 хиляди)
  • Испания (+19,7 хиляди)
  • Полша (+19,8 хиляди)
  • Русия (+16,2 хиляди)
  • Германия (+16,2 хиляди)

В този печален рейтинг България е на на 78 място.

Какво стана с ваксината?

Най-новата информация в тази насока идва от Русия, където започна производството на новата ваксина ЕпиВакКорона, като сега предстоят последните изследвания върху 40 000 доброволци. Доставките в руските аптеки са планирани за края на месец ноември или най-късно за началото на декември.

Русия стана известна със своята ваксина срещу новия коронавирус Sputnik-5. Тази ваксина има временна регистрация, каквото и да означава това, до 1 януари. Нейната ефективност е под въпрос поради силно съкратените срокове за нейното разработване и тестване. Руските учени възнамеряват да започнат нейното масово производство в Индия, където се провеждат нейните последни клинични тестове.

 

Разработването на ефективна ваксина срещу COVID-19 се провежда в на практика всички развити страни. Засега за най-перспективен се счита лекарствения препарат на компанията AstraZeneca. Специалистите са много внимателни с прогнозите си, понеже сега протичат нейните финални клинични тестове, по време на които ще бъде проверена нейната реална ефективност.

Към днешен ден се разработват над 200 кандидати за ваксини срещу новия коронавирус. Тяхното масово производство не може да започне по-рано от 2021 година. Предполага се, че ще трябват по няколко ваксинации на няколко етапа на един и същ човек, за да се образува устойчив имунитет – тоест, ще са необходими милиарди дози. А това означава, че поне в началото може и да няма ваксини за всички. Редица държави възнамеряват да направят ефикасната ваксина срещу COVID-19 безплатна за своите жители, но остава отворен въпросът, дали тя трябва да бъде задължителна.

1.8 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари