Преди дни ви съобщихме новината, че Netflix намалява временно качеството на излъчваното видео, като това засяга 4К и HD стриймовете, чието качество ще бъде намалено с 25%. Решението им беше провокирано от молба на група евродепутати, според които в сложното време на социално дистанциране и карантина, наложени след разпространението на COVID-19 в Европа, интернет инфраструктурата на Стария континент търпи огромни натоварвания и може да се създадат нежелани последици от това. Подобен ход сега вземат и други две популярни платформи, предоставящи стрийминг и видео услуги: Amazon и YouTube.

Двете компании се съгласяват да намалят качеството на излъчваното от тях видео до SD, след запитване на представител на европейския парламент.

„В резултат на мерките, взети по повод на социалното дистанциране в Европа за борба с пандемията, свързана с коронавируса, изискванията за по-голям интернет капацитет бяха повишени, независимо дали говорим за телевизия, онлайн обучение или развлечение. Това може да постави мрежите под огромно напрежение във време, в което е нужно те да бъдат максимално оперативни. С цел да предотвратим претоварвания и да осигурим нормалното съществуване на един свободен Интернет, вътрешният комисар по въпросите на пазара Тиери Бретон призова за отговорност на стрийминг услугите, операторите и потребителите. За тази цел, стрийминг платформите биват призовани да започнат предлагането на стандартно вместо високо качество и да си сътрудничат с телеком операторите“, гласи официално изявление на евроинституцията.

Двете компании са се съгласили с молбата на Бретон и други евродепутати.

„Ние подкрепяме нуждата от внимателно управление на телекомуникационните услуги с цел поддържане на тяхната способност да обработват нарасналото интернет потребление на фона на толкова много хора, които остават вкъщи през целия ден, заради COVID-19. Prime Video работи с местните власти и доставчиците на интернет услуги по места, за да бъдат избегнати всички възможни прекомерни натоварвания, в това число и Европа, където ние вече започнахме да намаляме битрейта на стрийминг услугите си, докато в същото време поддържаме високо качеството на услугата за нашите потребители“, цитират изявление на представител на Amazon Prime Video Bleeping Computer. Google от своя страна, също заявяват към преминаване на излъчваното от YouTube видео към европейските потребители към SD качество.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
19 ВОДКИ
19 ВОДКИ

Поне pornhub все още предлагат ХД качество 🙂

dzen
dzen

youtube уж щяха да направят sd като дефолтна рецолюция, обаче преди малко пускам видео … hd 720р!