По-рано този месец ви съобщихме намерението на Mozilla да деактвира по подразбиране поддръжката на версиите 1.0 и 1.1 на защитния комуникационен протокол TLS във Firefox, поради неговата възраст, открити няколко успешни типа атаки към него и наличието на далеч по-сигурни негови версии днес. Ходът на Mozilla следва сходни стъпки, предприети от създателите на другите два популярни браузъра – Microsoft, Apple и Google.

Вчера gHacks обаче предаде, че с неанонсирано обновление, Mozilla са върнали тази промяна и по този начин TLS 1.0 и 1.1 отново са включени по подразбиране в браузъра. Самата промяна е отбелязана в бележките по изданието на версия 74.0, а причината за решението на компанията е COVID-19 и улесняване на достъпа до критични източници на информация за пандемията, като например правителствени и здравни сайтове.

„Ние върнахме промяната за неопределено време, за да помогнем за по-добър достъп до критично важни правителствени сайтове, които споделят информация за COVID19“, се чете в редактираната версия на бележките по изданието на новата версия на браузъра. Както се пояснява в друго съобщение на Mozilla, явно немалко правителствени сайтове все още не поддържат новите версии на TLS и това е основната причина за тяхното решение.

Както вече ви съобщихме, друг голям браузър – Chrome на Google временно няма да предоставя на потребителите си нови големи обновления, засягащи функционалностите и характеристиките му. Повод за решението на специалистите е отново COVID-19. От компанията обясниха, че с добавянето на изцяло нови големи характеристики към браузъра може да се случат грешки и това да наруши нормалната работа на програмата, а във време, в което множество хора работят от вкъщи, изолирали се заради заплахата на коронавируса, подобни инциденти биха били крайно нежелателни. По този начин, Firefox остава единствения голям браузър, осигуряващ поддръжка за старите версии на протокола.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари