fbpx
0.3 C
София

CRN++ – нов програмен език за програмиране на биохимичните реакции

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Синтетичната биология е нова област на съвременната наука, която вече оказва влияние на други области, като биологията, медицината и т.н.

Всички процеси, протичащи в синтетичната биология се базират на синтеза на изкуствени ДНК молекули. Учените имат нужда от ясни и точни правила относно взаимодействието на молекулите по време на поредица от химични реакции. Сега този изключително сложен процес значително се опростява благодарение на специалния език за програмиране от високо ниво CRN++, създаден от специалистите на Тексаския университет.

Новият програмен език дава възможност да се изчисляват процесите на сложната химична кинетика. Компилаторът на езика CRN++ преобразува програмата, написана на сложен програмен език от високо ниво, към разбираеми последователни химични реакции.

CRN++ е модулен и използва така наречения химичен генератор. Модулната основа на програмния език в този случай означава, че в основата на CRN++ е заложен базов комплект добре познати и описани химични реакции, наречени модули. Операциите на програмния език CRN++ всъщност са операции с модулите и могат да се използват за съставянето на нови модули, описващи по-сложни химични реакции. Химичният генератор се използва за оптимизация на генерираните поредици химични реакции.

Компилаторът на CRN++ бе проверен от външни специалисти. При тестовете са използвани както добре познати химични преобразувания, така и абсолютно нови. При всички случаи компилаторът на CRN++ дава последователност от химични реакции, която може да се използва ако не в промишлени, то в лабораторни условия.

CRN++ съвсем скоро ще бъде допълнен с множество нови модули на химичните реакции и допълнителни инструкции. Това ще даде възможност за съставянето на сложни „молекулярни програми“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини