Ctrl-Alt-Del: планираното остаряване на програмистите

14
3439

Статията е на Джери Дейвис, софтуерен инженер в компанията MongoDB, специалист по C, Python, Tornado и async.


Всяка година по време на конференцията PyGotham в Ню Йорк се събират около 600 програмисти. Организаторите много добре знаят, че IT индустрията е представена предимно от бели и от мъже, и полага големи усилия, за да представи разнообразна гама от лектори. Те популяризират това мероприятие, като изпращат много покани на жени и цветнокожи, и се опитват по всякакъв начин да ги привлекат към събитието. Всички лектори задължително попълват анкета, а организаторите ежедневно наблюдават статистиката за демографското разнообразие на конференцията.

Аз участвам в комисията на конференцията и след приключването на сегашния PyGotham разбрах, че не положих никакви усилия за една конкретна демографска група: възрастните кодери. Когато говори, че в сферата на IT технологиите има твърде малко жени, някак изпускаме факта за страхотния дефицит на програмисти на възраст над 40 години. В Ню Йорк за тях няма нито срещи, нито покани за подобни събития, няма организации, които да представят техните интереси. Следващата година задължително ще потърся по-възрастни разработчици и програмисти, които да прочетат по една или няколко лекции на PyGotham. Само че не зная къде да ги търся.

Софтуерната индустрия е твърде млада. Средната възраст на програмистите в компаниите от ранга на Google и Amazon е 30 години, докато средната възраст на обикновените американски работници и служители е 42 години. Анкетираните от Stack Overflow 100 000 програмисти през 2018 година показа, че три четвърти от тях са под 35 години. В Hacker News редовно се повдига и обсъжда темата „Какво се случва със зрелите разработчици?„. Разтревожените програмисти и разработчици на възраст 35-40 години се включват в обсъждането и твърдят, че са едни от най-старите и „старшите“.

През месец октомври навърших 40. Аз работих 7 години почти една и съща работа в MongoDB. Много програмисти на моята възраст отново се завърнаха към студентската скамейка, за да сменят професията или да станат мениджъри. Аз посветих живота си на програмирането, но кариерната стълба за следващите 10 години ми е съвсем непонятна и не знам какво ще стане. Тревожа се от твърде малкия брой специалисти, които са по-възрастни от мен и чиито примери мога да следвам. Къде отидоха, къде се изгубиха по-възрастните от мен програмисти и какви са кариерните перспектива за тези от нас, които останаха?

През 2007 година 22-годишният Марк Зукърбърг сподели това, което мнозина в софтуерната индустрия тайно си мислят

„Младите хора просто са по-умни“ – каза Зукърбърг

Дванадесет години след това недостигът на по-възрастни програмисти почти не е изучен за разлика от останалото демографско разнообразие. Така например, годишният отчет за разнообразието на Google много добре показва, колко жени и колко цветнокожи работят в корпорацията. Microsoft брои своите американски индианци и хората от Аляска, а Apple с гордост наема бивши военни. Похвално е, че големите компании разкриха някои показатели от това разнообразие, само че никой не съобщава какъв е делът на по-възрастните.

47-годишната Ари Рапкин Бленхърн напусна работата си, понеже компанията, според нейните думи, иска „тълпа от евтини младежи“. А те не искат да поддържат отношения с по-възрастните от тях хора с призната кариера. Нейният работодател, който тя помоли да не споменавам, е ценял нейните умения и професионални връзки, но спрял да я изпраща на конференции и събирания.

„Считам, че те наистина не разбираха, защо е важно моето участие в научната конференция, как бих могла да споделя опита си и по какъв начин моето участие се различава от това на много младите хора“.

Бленхърн казва, че когато се върнала на пазара на труда, проблемът с възрастта се задълбочил от сексизма. Въпреки големите технически постижения, HR специалистите и работодателите я считали за скучна „лелка“. Тя всъщност наскоро е защитила докторска степен в областта на компютърните науки и се надява докторатът да повиши нейните шансове на пазара на труда.

Кен Стивънс, 55 годиншен програмист, се сблъскал с подобно отношение, когато преди две години кандидатствал за работа в Stack Exchange. Интервюирал го съвсем млад специалист, който казал:

„Винаги се учудвам, когато видя, че програмистите на възраст разбират от съвременни технологии“.

Стивънс не е приет да работи в Stack Exchange. Сега работи като програмист в хотелска компания, в която тази възраст не е проблем.

Но за другите програмисти всичко това може да бъде много по-зле. Изследване от 2018 година показа, направено от Питър Хоселин и Ариана Тобин от ProPublica, анализирали възрастовата дискриминация в IBM, показа че от началото на 2014 година компанията вдъхва нов живот, като заменя по-възрастните служители с по-млади. Уволнени са хиляди ветерани, а другите, със значителни професионални умения и опит, са пенсионирани. 60-годишният системен инженер Ед Кишкъл получил предизвестие с условие, че в рамките на 90 дни може да си потърси друга длъжност в IBM. Въпреки своя многогодишен опит, той е отхвърлен от всички длъжности. Към дата на публикуване на тази статия, той работи като продавач в един от магазините на Staples.

Професионалните програмисти трябва винаги поддържат актуалността на своите навици и умения в този динамичен и непрекъснато променящ се отрасъл. Според научно изследване от 2018 година, в STEM областта (наука, технологии, инженерство, математика), навиците се променят много по-бързо, отколкото в която и да било друга област, а за програмистите този темп е особено стремителен. На всеки придобит навик, някой друг остарява, като по този начин остават твърде малко шансове за натрупване на навици и умения и съответно, за повишаване на заплатата.

Въпреки че началните заплати в IT технологиите са високи, през първото десетилетие на заетостта, тяхното преимущество в сравнение с другите е намаляло двойно. „А това е нещо, което повечето икономисти прости не знаят“ – каза Кадим Норай, ръководител на изследването. Отчетът на Hired.com от 2017 година показва, че предложенията за заплата на хората на възраст над 50 години, наистина са по-малки от тези на младите. Ето защо, много специалисти от STEM сектора търсят и преминават към по-стабилни професии. На 24 годишна възраст 89% от завършилите в STEM областта работят по специалността си, но на 35 годишна възраст това число намалява до 71% и продължава да намалява.

Един от вариантите за програмистите да избегнат тази надпревара и да останат в същата област е да станат мениджъри.

Но управлението не е за всички. Сю Лаверсо, 54-годишният старши специалист в MongoDB казва:

„Мениджърите трябва да имат определени личностни характеристики, но аз съм интроверт и се интересува от решаването на технически проблеми“.

63-годишен софтуерен инженер на Google споделя, че през краткото време, докато е работил като мениджър се е чувствал некомфортно:

„Знаех, че в работата мога да разчитам на себе си, но не можех да разбера, как да направя така, че да започна да разчитам на другите“.

Като алтернатива на издигането в мениджмънта, Google, Microsoft и някои други компании използват фактора на индивидуалния принос (IC). Това е стълба от длъжности за старшите специалисти, която се издига паралелно с управленската стълба и дава възможност за издигане в йерархията и получаване на по-висока заплата, без специалистите да се откъсват от любимата работа, в която са се усъвършенствали в продължение на много години.

Но IC стълбата не е идеална. Мои приятели програмисти казват, че издигането при нея става по-бавно и разликите между длъжностите са по-размити.

След като интервюирах една дузина програмисти разбрах, че компаниите трябва да създадат съвсем друг подход за най-старшите програмисти. Кандидатите на високи длъжности в тази област трябва да се оценяват подобно на мениджърите по тяхната ефективност, а не по някакъв списък от навици. Именно подобна яснота би означавала, че и специалистите, подобно на ръководните кадри, биха могли по-бързо да се издигат по кариерната стълба, а престижът и новите интелектуални задачи биха поддържали мотивацията на програмистите до 50 или 60 години.

Проверените с времето специалисти, заемащи високи длъжности, могат да решават и най-сложните проблеми в най-важните и отговорни проекти. Благодарение на своите задълбочени познания и обширен опит, по-възрастните програмисти умеят да изразяват своите знания с обикновени термини, което им дава възможност да играят ролата на посланици в света, в който няма програмиране. Ари Бленхърн изпълни перфектно една подобна роля, когато оглави проекта за моделиране на тъкани в студиото за специални ефекти Industrial Light and Magic. Робата на Йода, плащът на Хари Потър, качулките на дименторите – всичко това е софтуер, който е създаден с нейна помощ.

„Трябваше да говоря на специфичния език на групата по физическо моделиране и на екипа по анимация. Те не мислят за диференциални уравнения с частни производни. Те мислят за тъкан, която прилича на коприна, която е е еластична и се развява на вятъра“.

Лично на мен ми провървя: моята компания обърна внимание на моето душевно състояние и ни даде възможност да направя изследване на професията. Тази година снова между три екипа и оставам по няколко месеца във всеки от тях, за да реша, какъв искам да стана в бъдеще.

Другите компании не са толкова щедри. Особено много се безпокоя за по-възрастните жени и цветнокожите, които са подложени на комбинирани предразсъдъци. Компаниите трябва да въведат точно определени нива за програмистите, издигащи се по пътя на IC. В същото време програмистите трябва да бъдат по-активни и организирани, за да могат да се опълчат и да оказват влияние върху възрастовите предразсъдъци. Синдикатите могат да стандартизират заплатите и да защитят старшите служители от уволнение, а това ще намали расовите и половите различия в заплащането.

Компаниите ще станат по-ефективни и справедливи, ако софтуерната индустрия стане по-комфортна за разработчиците, програмистите и кодерите над 30 години и когато създаде подходящите длъжности за изключително опитните програмисти. Тези промени ще са от полза на всички останали – в обществото, което все повече се управлява от софтуер и алгоритми, програмистите трябва да притежават мъдрост и житейски опит, съответстващи на техните умения и сили. Добре е да си вземем урок от неотдавнашните случаи за проникване, пристрастни алгоритми и онлайн подстрекателствата към геноцид. Единственият начин да си извлечем необходимите уроци от всичко това е да оставим най-опитните програмисти в софтуерната индустрия достатъчно дълго, за да могат да предадат опита и знанията си на по-младите. Оставянето на зрелите и опитни разработчици и програмисти ще ни гарантира, че днешните уроци ще се помнят поне още 50 години.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
9 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bure_s_barut
bure_s_barut

Защо някой трябва да е поканен някъде защото е с по-тъмен цвят на кожата или защото е жена, а не защото уменията му са ценни?
Защо нещата се обръщат на тема дискриминация, а не се казва какъв е дялът на чернокожите програмисти и на жените? Факт е, че и едните и другите са много по-малко от „белите мъже“ в този сектор. Кой е виновен? Белите? Мъжете? Или някой друг?

:))))
:))))

Жената – програмист е като морското свинче, което в действителност нито е морско, нито е свиня 🙂 Много компании назначават само млади и неопитни програмисти, които да бачкат като бели роби за жълти стотинки. Но това се отразява на написаните програми – от година на година те стават все по-бъгливи и нестабилни.

Бачо Ваньо
Бачо Ваньо

Белите са с големите мозъци, черните с големите паламарки, но това е друга тема : )
Лошото е, че в тия софтуерните академии, които облъчват младежта, май забравят да ги споменават тия неща… имам предвид засегнатата тема в статията

Уил Смит, 40 г.
Уил Смит, 40 г.

Докато не станеш черен никога няма да разбереш как се чувстват в България. Аз съм с 2 висши образования – едното от които магистратура по информатика. Статията е много вярна и за тук. Винаги на интервютата дават предимство на бели с по-малко знания, а не на по-мургави с много знания… За да се реализираш в този случай трябва сам да направиш фирма и да програмираш на воля…

с две висши бил...
с две висши бил...

Вероятно от УНСС и от ВСУ. Дето докато плаща татко тарамбук, на малкото маймун му пишат 3 само за явяване на изпита, 4 – ако знае по какъв предмет го изпитват и 5 – ако се сети каква е фамилията на преподавателя 🙂 Като си толкова умен, що не работиш за себе си бе? Работа за фрилансъри – наспорил господ. Аз от почти 20 години съм така. Ама трябват знания и умения, пък с двете си дипломи можеш да си избършеш под опашката.

Уил Смит, 40 г.
Уил Смит, 40 г.

Като не знаеш защо говориш на изуст.
1. образованието съм си го платил абсолютно сам – учех и работех за да го плащам
2. не е в споменатите университети.
3.работя за себе си и изкарвам добра заплата.
4. Единственото което искам да кажа е, че когато кандидатстваш за работа не гледат умения и дипломи, а вече са си решили по цвета на кожата…

bure_s_barut
bure_s_barut

Дори да приемем, че е вярно, то на запад изобщо не е така. Не, че няма расова дискриминация, но далеч не е толкова силна като в България.

с две висши бил...
с две висши бил...

Ами нормално е да не вземат никъде негра. Работил съм с тарамбуци. Цял ден си бъркат в широкия нос (той затова е толкова широк) и нищо не правят. Ако се опиташ да им възложиш да направят нещо, отговорът им е: „Що не го свърши еди-кой си колега? Ти ме дискриминираш заради цвета на кожата ми, нали?“. Не можеш да го уволниш – веднага хуква да пише жалби до всевъзможни инстанции, че е жертва на расова дискриминация. Връщат го на работа, че и глоба налагат на фирмата. Накрая става така, че целият екип работи извънредно, за да свърши работата на негрото,… Виж още »

Уил Смит, 40 г.
Уил Смит, 40 г.

Aaa, ясно ти си Дзинку с АТиВету, ами тръгвай със свинските опашки по ИТ фирмите да ги прочистиш умнико

Коко6ка
Коко6ка

Интересна статия. Може ли линк към оригинала?

разочарован
разочарован

Всичко е пари приятелю… дупе знае 2 и 200. Не може да си прост като галош, а да имаш претенциите на Джеф Безос или Гейтс. Но пък не бива и да имаш 3 висши и 50 сертификата, а да те назначават на 3000 лв надник на месец…. Човек трябва да плати на себе си най-напред, после да си зададе въпроса, това достатъчно ли е?

Не на фалшивите новини
Не на фалшивите новини

„Но пък не бива и да имаш 3 висши и 50 сертификата, а да те назначават на 3000 лв надник на месец…. “ Не може да имаш 3 висши и 50 сертификата и да си толкова тъп, че да търсиш наемна работа при друг, вместо да си отвориш собствен бизнес. Умните хора работят основно за себе си със или без образование, тогава може да обвиняваш само себе си за взетите решения и резултати, защото тогава ти си основният отговорен. Но в БГ думата ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ е нещо като тамян, защото всеки обижда и гледа проблема в политици, хора с различна… Виж още »

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

това за възрастта немисля че е навсякъде, на моята работа от 5-ма разработчици 1 е на 37 а останалите над 45 годишни, ИТ операции мениджъра е на 48, живея в Скандинавието….

Капитализъм
Капитализъм