CyberX: Повече от половината предприятия използват остарели операционни системи

2
400

Остарелите и вече неподдържани операционни системи все още масово се използват в предприятията и ги излагат на сериозен риск.

По-точно, 62% от промишлените предприятия използват най-различни устройства работещи под управлението на операционните системи Windows XP и Windows 2000. Като се има предвид, че поддръжката на Windows 7 ще приключи през месец януари 2020 година, този показател ще достигне сериозните 71%. Тази информация бе публикувана в отчета 2020 Global IoT/ICS Risk Report на компанията CyberX, базиран на данните от над 1800 IoT/ICS производствени мрежи в целия свят за периода от месец октомври 2018 година до октомври 2019-та.

Според CyberX, използването на остарели версии на операционната система Windows излага компаниите на сериозен риск, понеже е възможно проникването в техните компютърни системи с помощта на уязвимости, PoC кодовете за които в наши дни често се публикуват със свободен достъп.

Експертите откриха подозрителна активност в 22% от изследваните мрежи. Подозрителните действия включват сканиране, некоректни HTTP заглавия, добре известни вредоносни програми и огромен брой връзки между устройствата. В повечето от половината от изследваните мрежи се използват компютърни устройства, до които е възможно да се получи отдалечен достъп чрез RDP, SSH сесия или VNC. В 27% от случаите тези устройства са били достъпни от интернет.

Според специалистите, предприятията от нефтения, газовия и енергийния сектор са по-защитени в сравнение с предприятията от другите сфери.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fermin
Fermin

ами като са имали лукови глави за админи така ще е, най-елементарното нещо което може да се напрви и да се предотврати разбиване на RDP е като се филтрира влизането само от 1 IP адрес, SSH да се позволи влизането с обмяна на RSA и само от 1 IP адрес, същото важи и за VNC, това е супер елементарно и се прави за има няма 30 минути…

AxOx
AxOx

До hood -„Те ползват Windows XP и 2000, ти се надяваш да имат нужната мрежова инфраструктура“ – Едното няма нищо общо с другото. Много програми в индустрията работят стабилно и не се нуждаят от обновяване… все едно да се нуждаеш от обновяване софтуера на елементарен ел. часовник… просто работи и ще работи още 1000 години. Една нова ОС не дава нищо ново… ти и сега ще си ползваш Уин ХР, ако го поддържаха и всички програмки ти работеха, защото няма значение каква е ОС, а дали може да ползваш програмата която ти трябва. Аз питам: ако си качат Уин 10… Виж още »