Daimler инвестира $85 милиарда, разпределени за следващите 5 години, за електрификация на своите автомобили

0
310

Надзорният съвет на германския автомобилен концерн одобри новата стратегия за развитието на бизнеса. Daimler AG официално обяви че инвестира в електрическите автомобили и съответните технологии над 70 милиарда евро за периода от 2021 до 2025 година включително. По-голямата част от тези средства ще бъдат вложени в основното направление на Daimler – Mercedes-Benz Cars, а останалата част от инвестициите ще се използват за научни изследвания и развойна дейност, както и за нови разработки. В следващата година концернът ще създаде специален фонда за трансформация, който ще разполага с един милиард евро.

Daimler засега не разкрива конкретните си планове за развитието на своя електрически транспорт, но размерът на инвестицията подсказва, че мащабът на германската стратегия значително превъзхожда аналогичните инициативи на Audi и General Motors.

Daimler инвестира в електрификацията над $85 милиарда, докато Audi дава $14,5 милиарда, а GM 0 $27 милиарда. Да допълним, че плановете на Daimler не се ограничават само с производството на леки електромобили, част от тези пари ще бъдат използвани и за производството на електрически товарни автомобили.

„В рамките на тази бизнес стратегия Daimler Trucks също ще ускори реализацията на своите планове по производството на транспортни средства без вредни емисии“ – се казва в изявлението на Daimler AG.

Daimler вече има известни успехи в разработването и използването на електрически камиони. Сега те са два: електрическият влекач eCascadia и по-малкият eActros предназначени за превоз на стоки на средни разстояния. И двата модела се базират на вече съществуващи ДВГ товарни автомобили.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари