fbpx
4.7 C
София

Daimler ще плаща такси за използване на патенти, принадлежащи на Nokia

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Известният германски автомобилен производител и финландската телекомуникационна компания от няколко години водят съдебни дела по повод използването в автомобилите Mercedes на технологии, авторските права на които принадлежат на Nokia.

Преди време Nokia патентова своите изобретения и технологии, които се използват в 3G и 4G мобилните мрежи. Към днешен ден тези патенти носят на финландската компания над 1,4 милиарда евро годишно във вид на патентни такси. Но преди няколко години автомобилният концерн Daimler се усъмни в справедливостта на исканията на Nokia да плаща за използването на тези патентовани технологии за всеки един произведен автомобил Mercedes-Benz. Става дума не за отделен модел, а за всеки слязъл от поточната линия екземпляр.

Германците се отказаха да плащат по такъв начин за тези лицензи, като в съда заявиха, че тези пари трябва да бъдат давани от Bosch и Continental, които доставят на Mercedes електронните блокове, в които се използват тези патентовани технологии. В отговор на това Nokia подаде съдебни искове в няколко германски съдилища, като заяви, че има право на компенсация в размер на милиарди евро, понеже такива са инвестициите в разработването на новите технологии, които Daimler иска да използва безплатно.

Да отбележим, че производителите Audi, Bentley, BMW, MINI, Porsche, Rolls-Royce, SEAT, Skoda, Volkswagen и Volvo плащат съответните патентни такси според изискванията на Nokia. Оказа се, че ако Daimler не успее да намери общ език с финландците, то е напълно възможно да бъдат забранени продажбите на Mercedes, понеже законът е изцяло на страната на финландската компания. Тук е интересно да отбележим, че почти всички германски съдилища застанаха на страната на Nokia.

Разбира се, никой не иска да се стига до търговски колапс и Daimler реши да се съгласи с предложението на Nokia за заплащане на определено обезщетение, както и на патентни такси за използването на нейните технологии. Конкретни суми не се съобщават, но експертите от тази сфера са на мнение, че става дума за $2 (два щатски долара) за всеки произведен автомобил.

От годишните финансови отчети може да се види, че през 2019 година (преди пандемията) Daimler е продал 2 милиона и 385 хиляди автомобили марка Mercedes, като миналата година продажбите са били 2 милиона и 87 хиляди бройки. Това дава възможност да се пресметне приблизително колко ще трябва да заплати Daimler за досега използваните патентовани технологии на Nokia. Сумата възлиза на около 5 милиона евро, което не е чак толкова много за германския автомобилен гигант.

И още, двете страни са се споразумели да решат всички незавършени съдебни дела между Daimler и Nokia, включително жалбата на Daimler срещу Nokia пред Европейската комисия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини