DARPA използва насекоми за създаването на изкуствен интелект

4
727

В надпреварата в създаването на изкуствен интелект американските военни не възнамеряват да започнат от нулата. DARPA предложи създаването на роботи с ИИ, в който се използват мозъците на насекомите. По този начин Агенцията се опитва да създаде изкуствен интелект, който да е много по-малък и по-ефективен от използваните днес хардуер и софтуер.

За разлика от нас, насекомите се ръководят предимно от съвсем опростени стимули. Молците например, са буквално програмирани да летят към източника на светлина. Именно тези инстинкти могат да се използват в изкуствения интелект от нов тип на DARPA.

Подобен тип изследвания се извършват още от 80-те години от Масачузетския технологичен институт. Популярният в тези среди специалист Родни Брукс създаде няколко робота на този принцип. За най-удачен се счита робота Хърбърт, който може самостоятелно да се придвижва в офиса и да събира празните кенчета от газирана вода. Той е можел да избягва сблъскването с предметите на интериора, идентифицирал е и е събирал празните кутии от сода в коша за боклук. Програмирането на този твърде своеобразен робот се осъществява с помощта на само 15 съвсем прости правила.

Главното достойнство на Хърбърт е използването на съвсем скромна изчислителна мощност и нищожно количество памет за постигането на подобна ефективност. Роботите с мозъци на насекоми могат много евтино да изпълняват несложните задачи. DARPA от своя страна се опитва да създаде сложна невронна мрежа, изградена от съвременна електроника и мозъците на насекоми.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Анета ПетроваTNTМенгелеКалин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

Милиони години на еволюционна оптимизация са създали перфектните алгоритми 😀

Менгеле
Менгеле

А може и да използват за модел, мозъци на циганчета. Те намират безпроблемно и разпознават бакЪр от желязо и алУмин. Дърпат чанти на жени и куп още дейности, без да е нужно голям капацитет на мозъка. 🙂

TNT
TNT

освен това тия циганчета са програмирани още от създаването си да разпознават бакЪр от желязо и алУмин, да дърпат чанти на жени и куп още дейности.

Анета Петрова
Анета Петрова

Отчет за дейността на Мария Габриел, Еврокомисар. От избирането си досега Габриел тества интегрирана система за управление на населението включваща 5G Изкуствен интелект, виртуална реалност, технологии за манипулация на ума и поведението и електромагнитни и микровълнови оръжия, по напълно престъпен начин и се проваля при всяка комбинация от технологии. Докара я до там, че си сбъсква системата в ХАРП-а и в ПРО-то. Изкуствения интелект и изтрива поне 3 пъти базата данни от сканираното с 5G население поради системни манипулации и фалшификации на информацията, направени във виртуална реалност. Политиците които не са съгласни са таргетирани от системата, а съгласните тестват собствената… Виж още »