fbpx
0.5 C
София

DARPA обучава своите роботи чрез клипове от YouTube

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Самообучаващите се компютри все още не са много разпространени, а емпиричното обучение на компютърните системи почти не се среща. Агенцията DARPA в края на миналата седмица представи нов проект, целта на който е обучаване на роботите чрез показване на технологичния процес с помощта на YouTube-клипове.

DARPA успяха да създадат роботи, които се обучават на кулинария чрез видеофилми от YouTube, като след това са използвали получената по този начин информация за приготвянето на нови ястия. Всъщност, по развитието на новия метод работят специалистите от университета в Мериленд, а DARPA финансира проекта, който се нарича Mathematics of Sensing, Exploitation and Execution (MSEE).

Резултатите, постигнати в рамките на този проект са много интересни. След като изгледат клипа, роботите започват да разпознават кухненското оборудване, и могат да подбират необходимите прибори сред разположените различни инструменти на масата. Компютърното зрение и софтуерът се справят без проблем с тази задача, а роботите добре са се справяли с кухненския инвентар и са вършили същото, каквото е показано на клипа.

Още едно постижение на този проект е акумулирането на получената по този начин информация както и възможността за нейното споделяне с други компютърни системи. Проектът е успял да докаже, че роботите могат да се обучават и по друг начин, освен чрез нов софтуер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини