Агенцията за развитие на новите технологии в американската армия DARPA обяви конкурс за най-бързо извеждане на сателит с маса до 1 тон в космоса.

DARPA счита, че подготовката на подобна мисия е твърде дълга, особено за сателити до 1 тон. Подготовката отнема месеци, а понякога повече от година. Агенцията счита, че този процес може да се ускори.

В уебсайта на DARPA се съобщава, че първата награда в състезанието Launch Challenge е в размер на $10 милиона. Наградата за второто място е $9 милиона и за третото – $8 милиона. Всяка компания, която успее да осъществи изстрелване в космоса, ще получи $2 милиона.

Само две-три седмици преди старта, на компаниите ще бъдат съобщени времето и мястото, откъдето всяка една от тях трябва да осъществи изстрелването, както и параметрите на орбитата. Ще има и полезен товар, информацията за който ще получат няколко дни преди старта. Съдиите ще отчитат не само времето за подготовка и изстрелване, а и точността на изстрелването, масата на ракетата и състоянието на полезния товар.

До 15 октомври тази година, всички компании, които искат да участват в конкурса, трябва да подадат молба за да бъдат одобрени от Федералното управление на гражданската авиация (FAA).

Конкурсите на DARPA винаги водят до скок в развитието на съответната техническа област. Предишното състезание бе за безпилотни автомобили. Победителят Себастиан Трун (Sebastian Thrun) оглави отдела на Google за роботизирани автомобили.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Nikolai
Nikolai

Айде БГ конспираторите, кажете на света истината. Не бъдете срамежливи

Шишо
Шишо

ша кажат те. квито са малоумници, руски хранилки/