DARPA откри сорс кода за разработка на танк – амфибия

1
26

Преди две години Пентагонът се отказа от един от най-скъпите американски отбранителни проекти – т.нар. MEFV (Marines Expeditionary Fighting Vehicle. Става въпрос за проект на стойност 13 млрд. щ. долара за разработката на своеобразен танк – амфибия.

Целта беше превозното средство да може да участва в десантни операции, плавайки по вода и след това – придвижвайки се по суша. Сега от агенцията за отбранителни технологии DARPA предприеха изненадващ ход, за да осигурят бъдещето на проекта.

Агенцията ще публикува open source софтуер, който ще позволи на всеки желаещ да разработи дизайна и да тества виртуално собствена версия на плаващия танк. Нещо повече – DARPA обяви и състезание, в рамките на което екипите ще могат да сблъскат своите прототипи, а победителят ще си тръгне с 1 млн. щ. долара.

Софтуерът, чиито код ще бъде публикуван, е създаден от изследователи от Университета Вандербилт и се нарича Meta. Подобни симулационни системи най-често струват на големите корпорации десетки или стотици хиляди долари. Първата фаза на състезанието, която се нарича FANG (Fast, Adaptable, Next-Generation Ground Vehicle) вече започна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари