DARPA работи върху абсолютно защитена компютърна система за гласуване

4
334

Министерството на отбраната на САЩ дава $10 милиона за разработването на иновационна технология за провеждането на избори. Хода на гласуването може да бъде наблюдаван от всички избиратели, а хакването на системата е невъзможно: надеждността на хардуера и софтуера ще проверяват хакерите от целия свят.

Криптоизбори

DARPA сключи договор с американската компания Galois, която досега е изпълнила немалко държавни поръчки. Разработчиците на тази компания възнамеряват да създадат уникална система за гласуване с отворен код. Специалистите заявиха, че не само софтуерът ще бъде с отворен код, а и изцяло ще се използва концепцията open hardware – всички технически характеристики на използваните компоненти ще бъдат явно обявени.

Galois подготвя два типа прототипи. Първият проект е компютърно устройство за попълване на бюлетините. Използва се сензорен екран, чрез който избирателят попълва бюлетината. След това документът се разпечатва и може да се пусне в урната.

Специален сензор разпознава данните на бюлетината, а избирателят получава специален криптокод, с който може да прави запитвания в базата данни на гласуването.

Този подход дава възможност на всички активисти или просто избиратели да следят и в реално време да проверяват броя гласове на всеки кандидат и да се убедят, че няма фалшификации и мошеничество. Всеки избирател може да провери, къде наистина е отишъл неговият глас.

Вторият проект на Galois е оптично устройство за разпознаване на ръчно попълнените бюлетини.

Полигоните

Уеб порталът Motherboard съобщи, че DARPA не възнамерява да използва новата технология на следващите избори. Платформата е предназначена да стане нещо като тестова лаборатория за оценка надеждността на технологията.

Прототипите ще бъдат представени на хакатона Def Con Voting Village през 2019 и 2020 години. Хакерите и експертите по безопасността ще могат да премерят силите си и да оценят проекта, както и да получат обичайните възнаграждения за това. DARPA възнамерява да привлече и специалистите от университетите, които също да дадат своите оценки.

Всички сорс кодове и хардуерни модули, както и резултатите от опитите за проникване в системата ще бъдат публикувани и всяка компания и просто независим изследовател, ще могат да се запознаят с тази информация. Разработчиците се надяват, че от тази технология ще се заинтересуват различните производители на машини за гласуване.

„Ние няма да внедряваме тази система. Нашата цел е да разработим методика, която може да бъде използвана от другите производители“ – заяви представителят на DARPA Линтън Селмън.

Селмън допълни, че DARPA ще обърне особено внимание на хардуера. Ако устройствата бъдат направени максимално хардуерно надеждни, софтуерът също ще бъде надежден и хакерите няма да могат да намерят уязвимости, дори и това да е теоретически възможно.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
Абсолютно защитена?lllM Schadd Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
M Schadd
M Schadd

Еварист Галоа е френски математик роден в Бур-ла-Рен. Той е математическо дете-чудо.

Още като ученик успява да определи необходимо и достатъчно условие един полином да е решим в радикали, обобщавайки работата по многовековния проблем.

Неговите работи са основа за теорията на Галоа – основен дял във висшата алгебра.

https://galois.com/team/

???
https://galois.com/team/langston-barrett/

?
https://galois.com/team/shawn-kramer/

Абсолютно защитена?
Абсолютно защитена?

Т.е. само и единствено DARPA ще може да определя резултата от гласуването чрез хардуерни вратички 🙂 Тия май черпят челен опит от наш Тиквун. Който веднъж пътувал със самолет заедно с Обама и Путин. Обаче самолетът се повредил, а се оказало, че на борда има само един парашут. Обама веднага казал, че е редно той да се спаси, защото е първият чернокож лидер на Америка. Путин казал, че е първият истински патриот на Русия след перестройката, така че той трябва да се спаси. Бойко Борисов обаче им припомнил, че и в трите държави основният принцип е демокрацията, затова е редно… Виж още »

lll
lll

Ще използват отворен хардуер, което означава, че всеки ще може да провери за скрити задни вратички. Друг е въпросът, че такова нещо като абсолютна защита има само в главите на лаиците. Иначе и системата с пряка демокрация би изисквала подобна система, затова няма лошо, че се разработват такива системи.

Абсолютно защитена?
Абсолютно защитена?

Такова животно като „отворен хардуер“ няма. По простата причина, че няма как да провериш кое за какво служи в един чип и къде е оставена вратичката. А за система с пряка демокрация няма нужда от нищо повече от един MySQL сървър и най-обикновена идентификация с електронен подпис.