DARPA финансира квантов двигател, който работи без гориво

4
3023
DARPA

Ако се потвърди теорията на квантовата инерция, бъдещите космически кораби и сателити няма да имат нужда от гориво. За изследването на двигателя от нов тип, учените от Плимутския университет получиха солидно финансиране от $1,3 милиона. Върху новия проект ще се работи 4 години.

Според Теорията на квантовата инерция (quantised inertia, QI), светлината може да се превърне в импулс.

Революционната идея звучи като фантастика и се оспорва от редица учени. Според тази теория, обектите могат да се движат под въздействието на разликите в интензивността на така нареченото Урну излъчване (Unruh effectruh), теоретично предсказано през 1970 година. Според професор Майк Макалох, понятието „вакуум“ е относително. Движещият се във вакуум наблюдател ще види около себе си топлинно излъчване, а неподвижният не може да забележи нищо. Този ефект може да се използва за създаването на тяга.

Професор Макалох и неговите колеги направиха това предположение още през 2007 година. Ето че сега DARPA финансира с $1,3 милиона четиригодишна научна програма, в рамките на която ще се работи върху проект за космически двигател, който няма нужда да носи гориво.

Тази теория се опитва без тъмна материя да обясни завъртането на галактиките. Днес екипът на професор Макалох започва да работи върху космически двигател, който няма нужда от гориво. Необходима е само електроенергия, но тя може да се генерира от слънчеви панели. Досега всички учени твърдяха, че това е невъзможно, понеже са нарушава закона за съхранение на импулса. Но Плимутския университет започва да работи върху този невъзможен двигател.

През първите 18 месеца учените ще разработват теоретичния модел на двигателя от нов тип. След това ще започнат съвместни експерименти със специалисти от Германия и Испания.

Всъщност това е една добре позната от близкото минало идея. Преди време около невъзможния двигател EmDrive се вдигна голям шум. Създател на EmDrive е британецът Роджър Шойър (Roger Shawyer), на който се присмя цялото научно общество. Неговият двигател е малко по-различен: в конусовидно тяло, изготвено предимно от мед, се поставя генератор на микровълни, а неговите осцилации създават тяга. Дори използваните думи са същите: двигателят няма нужда от гориво, а генераторът на микровълни може да се захранва от слънчеви панели. Тук също се нарушава фундаменталния закон на физиката за запазване на импулса.

EmDrive бе продължително тестван както на Земята, така и в космоса. Дори NASA и Китай тестваха невъзможния двигател EmDrive и се съобщи за регистрирана тяга. После всичко заглъхна, като последното съобщение бе, че това е било грешка в измерванията, дължаща се на магнитното поле на Земята.

Но ето че днес се появява нов подобен космически двигател, който няма нужда от гориво. Новият двигател се базира на доста фантастична научна теория, но вече всичко е на друго ниво. Напълно е възможно професор Макалох и неговия екип да създадат нещо полезно за човечеството.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Бай Ганьотъй-тъйColombinoКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Летящите чинии с микровълновия ЕМ драйв, нали вече са в масово проидводство, време е да се заработи по следващият модел, с реотанче на обратното на предника.

Colombino
Colombino

Не мога да разбера защо във всички български статии се говори за ‘гориво’. Вярно, че няма много добра българска дума за propellant, но ‘гориво’ е безкрайно неточна дума. Далеч по-удачно ми се струва ‘реактивно вещество’, или някой може да измисли и нещо по-умно. Иначе и йонният двигател работи на ток, но с него ускорява такова ‘реактивно вещество’ до много висока скорост и следователно с много по-високо КПД. Но колкото и високо да е КПД-то, всички съществуващи двигатели за придвижване в космоса се нуждаят от изхвърляне на материя за да работят. Откриването на неизвестни засега принципи за получаване на тяга със… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

Светлината понякога има свойствата на вълна, друг път – на частица. Защо и как е възможно това? Учените нямат никаква представа. Но вече си въобразяват, че могат да контролират процеса. Ако това изобщо е процес.
ПП. Хората не правят открития, а наблюдения. Понякога събитието, извеждащо формулата на наблюдението е под носа ни и пак не го виждаме. Говоря по принцип.

Бай Ганьо
Бай Ганьо

И аз ще произвеждам супермупер квантов двигател ,който ще работи без гориво ,даже и без ел.ток!Ако има някой балък -фондация ,може да ме финансира с 15 мил.доларчета или евраци да правя изследвания следващите …години и давам 110% гаранция ,че двигателя ще работи и даже ще е невидим😆😆😆😆😆