Проследяващите устройства като AirTags на Apple може да са божи дар за хората, които постоянно губят вещи. Те обаче често се използват и за незаконни цели, особено за преследване. Служителите на правоприлагащите органи използват AirTags и по начини, които не са предвидени от Apple, например за проследяване на движението на машини за производство на наркотици.

Позовавайки се на официална заповед за обиск, Forbes пише, че Агенцията за борба с наркотиците (DEA) наскоро е скрила Apple AirTag в машина за пресоване на хапчета, за която са смятали, че е предназначена за нелегален производител на наркотици. 

Това е позволило на агенцията да проследи движението ѝ, докато напуска Китай. 

Смята се, че това е първият случай, в който федерална агенция използва проследяващите устройства на Apple за целите на наблюдението.

Устройствата за GPS проследяване отдавна са на разположение на правоприлагащите органи, но се съобщава, че те са склонни към повреди. Източник е заявил пред Forbes, че тези устройства са по-обемисти и по-забележими от AirTags, които изглежда имат по-надеждна свързаност. Твърди се също, че продуктът на Apple е по-лесен за използване.

Но престъпниците имат начин да откриват AirTags. 

Има много случаи, при които проследяващите устройства са били използвани за преследване. Проучване на полицейски записи показва, че една трета от случаите с AirTag са свързани с това престъпление, което води до колективен иск срещу Apple. Той доведе до това Купертино да актуализира своите iPhone-и, за да предупреждава потребителите, ако бъде засечено неизвестно устройство за проследяване, което ги следва. 

Откритият AirTag също така ще издава шум, за да идентифицира местоположението си.

DEA получи разрешение да следи AirTag в продължение на 45 дни на територията на САЩ. Предстои да се анализира подробно как и колко устройството е било полезно за разследването на агенцията на производителя на наркотици. Министерството на правосъдието обаче потвърди, че получателят на пресата за хапчета е бил обвинен във федерален съд. 

Ако приемем, че заподозреният никога не е открил проследяващото устройство, ДЕА вероятно ще използва устройствата за подобни програми за наблюдение в бъдеще.

Правоприлагащите органи може би ще искат да обмислят използването на проследяващи устройства Tile вместо AirTags. 

Неотдавнашният режим Anti-Theft Mode на компанията предотвратява откриването им от функцията за борба със следенето на Tile. Идеята на режима е, че той „улеснява възстановяването на откраднати ценности, като затруднява крадците да разберат, че даден предмет се проследява“. 

Всеки, който използва функцията за преследване неправомерно, е заплашен от глоба в размер на 1 милион долара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари