fbpx
17 C
София

Dell EMC PowerStore: Нова интелигентна система за съхранение на всички типове информация

Най-четени

Dell Technologies реши да премисли и да изгради нов начин за съхранение на информация. Начин, който се възползва максимално от възможностите на автоматизацията за автономна работа. Той се нарича Dell EMC PowerStore. Системата е насочена към малкия и среден бизнес, който има сериозни нужди по отношение на съхранението на информацията.

Dell комбинира знанията и опита си с тези на други компании под шапката си – включително EMC и VMWare

Кое е уникалното в Dell EMC PowerStore?

Това е сървър, който се управлява от операционната система PowerStoreOS. Тя е предназначена специално за нуждите на съхранението на информация. Всъщност, самият сървър не прибавя кой знае колко към крайното решение. Хардуерът му не представлява нещо специално. Самата операционна система скоро ще бъде налична независимо. Тоест, ще можем да закупим лиценз за нея и да я използваме с какъвто хардуер преценим.

Не се изисква специфичен фърмуер или хардуерни промени, за да работи операционната система пълноценно. От Dell обаче обясняват, че в хардуера си използва определени контролери и конектори за отделните дискове, което повишава ефективността. Със сигурност експертизата на Dell в окомплектоването на най-добрите компоненти по най-добрия начин носи стойност. Иновацията е PowerStoreOS, но и хардуера допринася за оптималната работа. Все пак е важно, че потребителят ще има избор как да процедира според нуждите си. Все още не е обявена дата, на която ще можем да си закупим лиценз за операционната система, но е сигурно, че ще се случи.

Какво точно представлява PowerStore?

Платформата позволява съхранението на всички форми на информация на едно и също място. Няма значение дали искате да използвате блоково съхранение или обектно съхранение, дали искате да съхранявате Windows 10 виртуални машини, базата си данни или ERP решение – PowerStore е предназначен за всичко.

Според Dell, обединяването води до големи ползи. Скоростта е нараснала със седем пъти в сравнение с Unity XT. Всичко това благодарение на софтуерът PowerStore и използването на подходящ хардуер.

Системата за съхранение може да се мащабира нагоре и надолу

PowerStore може да се състои от няколко рака със сървъри за съхранение, които работят под шапката на една платформа. Възможно е да се конфигурира в различни формати. В стандартната 2u конфигурация капацитетът е до 1.5 петабайта. Побират се 96 NVMe диска по 15.36TB всеки плюс още 2 или 4 NVRAM диска.

Dell EMC PowerStore може да се използва и за по-мащабни проекти – например в областта на IoT. Не е нужно да имате една PowerStore система, която да работи самостоятелно. Може да е част от голям клъстер, където ще се синхронизира с останалите компоненти в един дата център например. Каквото и да се случи, информацията ще е в безопасност.

От Dell посочват, че технологията има голямо бъдеще в умните градове. Например при управлението на светофари и наблюдение с камери, които трябва да се контролират. Не винаги има място за големи сървъри, но винаги има такова за компактно и производително решение.

Как работи PowerStoreOS?

Това е самостоятелна операционна система. Могат да се създават места за съхранение на информация със специфична цел, но софтуерът винаги анализира информацията, за да реши как да съхрани по най-ефективния възможен начин. В същото време информацията трябва да е налична възможно най-бързо, когато има нужда от нея. Решението е да се използва изкуствен интелект и машинно обучение.

Системата анализира наличната информация, ще провери по какъв начин се съхранява и колко често тази информация влиза в употреба. След това данните ще бъдат разпределени на сървъра за съхранение или на няколко сървъра, така че да се подобри производителността. Ако се използват няколко сървъра, това ще ускори процеса значително. Същото обаче важи и на по-ниско ниво. По-добре е информацията да идва от няколко NVMe диска, вместо от един. PowerStoreOS напълно автономно се справя с разпределението и ефективния достъп до информацията в последствие.

На база на използването на информацията и интереса към определени части от нея ще се зароди модел. Ще има и растеж в обема на информацията. Това ще позволи на Dell EMC да предположи кога има риск от липса на място и кога ще е най-добре да се добави още капацитет под формата на дискове или цели сървъри.

Самата операционна система е изградена на модули, което я прави лесна за разширение и подобрение в бъдеще. Покрива всички изисквания на модерната инфраструктура.

Какво още ще спечели бизнеса?

Както казахме, всички форми на информация могат да се съхраняват ефективно чрез Power Store. Вече компаниите няма да изпитват нужда да купуват специфична система за съхранение за определена информация. Вече ще можем да си купим стандартен хардуер, който може да се използва широко за съхранение на всякакви данни на една платформа.

Някои компании използват три различни системи за съхранение на информация от три различни вида. Сега те ще имат нужда само от една система. Това прави поддръжката по-лесна, това прави коригирането на мащаба много по-просто.

Друг интересен казус засяга дедупликацията на информацията – недопускането на дублирана информация на сървъра

За никой не е приятно да съхранява същата информация по няколко пъти, освен ако това не е търсен ефект. Различните производители предлагат различни алгоритми, които се борят с този проблем. От Dell EMC са се фокусирали както върху предоставянето на дедупликация на добро ниво, така и на добра компресия на данните. Не предлагат най-съвършения процес по дедуплликация, но го предлагат на платформа, която е подходяща за всякакъв тип информация. И въпреки това, представянето ще е по-добро в сравнение с немалко специализирани платформи.

PowerStore предлага и страхотни възможности за виртуализация чрез AppsOn

На PowerStore сървърите ще можем да виртуализираме приложения, без никакви проблеми. Да, за някои хора няма да звучи никак логично. Все пак на тези сървъри се предполага, че ние ще съхраняваме информация. Да, но се оказва, че дори в тази област може да се наложи да използваме някои приложения.

Разбира се, за използването на приложения имаме нужда от доста памет и процесорна мощ. От Dell обясняват, че трябва да мислим за приложения, които работят директно с информация. Има много сценарии, при които имаме сървър за приложенията, заедно с този за съхранението на данни. Става въпрос за приложения, които анализират информацията. Идеята не е да виртуализираме всичко на тези сървъри. Със сигурност обаче можем да използваме тази система за Apache Spark, LogRhythm, Splunk и други подобни приложения.

Като представител на Dell EMC компания SSARM с дългогодишен опит в технологиите, препоръчват сървърите от серия PowerEdge за по-сигурна среда  на бизнеса за правилно развитие и поемане на голямо натоварване от информация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини