Deloitte: основната тенденция на пазара на труда стават суперпрофесиите

15
1502

На пазара на труда расте търсенето на специалисти с хибридни навици, които могат да вършат работата на на трима неособено заети и да изпълняват задачи, които не са включени в техните длъжностни характеристики. Появата на пълноценни добре заплатени подобни хора стана възможно благодарение на бързия технологичен прогрес.

Епохата на универсалните

В развитите държави специалистите с хибридни навици вече станаха норма на пазара на труда. Инженерите трябва да разбират от маркетинг, а дата аналитиците започват внимателно да изучават рекламните технологии.

В САЩ, в тази хибридна категория вече попада една четвърт от целия обем трудова заетост. Умението да се съчетават технологичните и комуникационните навици оказват силно положително влияние на заплатата – в повечето случаи тя нараства с над 40%.

Според аналитиците на компанията Deloitte, именно хибридните професии само след 10 години ще заемат дял от 60-70% от пазара на труда.

Но в своя нов отчет аналитиците определиха още една група специалисти на близкото бъдеще, която е възникнала под влиянието на бързото развитие на новите технологии. Новата категория включва хора, които не само умело съчетават практическите си навици с гъвкавост в работната среда, но и могат да изпълняват пълния спектър задачи, характерни за няколко професии.

Така например, кредитните инспектори в банките могат да работят и като специалисти по коучинг. Лекарите и медицинските сестри в някои болници могат да бъдат по-универсални и да извършват както диагностика, така и обслужване на пациентите. В производството, инженерите не само да внедряват роботизирани машини, но и да помагат на разработчиците в създаването на по-ефикасен софтуер за обучение на роботите.

На практика хората със супер професии трябва да работят за двама или дори за трима. Но аналитиците на Deloitte подчертават, че това вече е възможно благодарение на развитието на новите технологии. Автоматизацията и роботизацията намалява натоварването и част от задачите може да бъде извършвана от новите машини и алгоритми.

Аналитиците са убедени, че появата на супер професиите радикално ще промени целия пазар на труда. Самата работа няма да се определя със списъка от длъжностната характеристика, а от проблемите, които трябва да реши съответния специалист.

Йерархията в компаниите също ще се промени, понеже схемата ръководител-подчинен ще престане да бъде актуална.

Но тези работни места няма да са много – те ще са около 20-30% от целия пазар на труда. Ще доминират хората с хибридни навици. А останалите ще трябва да се задоволят с нископлатен рутинен труд.

Очаква се голяма популярност да получи професията „цифров чистач„. Това е модератор, който филтрира данните, цензурира социалните мрежи и умее да почиства масивите данни.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
6 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
Кока КолаEfixМОРАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМДоказателстваГадьо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_nib_
_nib_

Мдааа.И при социализъма го имаше-всестранно развити личности му викаха.

Стефча
Стефча

Това в България винаги го е имало, а сега е супер развито в капиталистическия робовляделчески строй в който сме

Доказателства
Доказателства

Капиталистическия строй се е родил като контрапункт на феодализма, в който хората са живеели под тотален гнет. Последвалия либерализъм е съчетал демокрацията с капитализма и в момента цял свят се стреми да живее в държави с либерализъм и пазарно стопанство. Към момента човечеството не е направило по-добра система от тази. Ако имаш предложения, моля – дай ги. Аз лично към момента не виждам някоя система, която да може да съчетава така добре свободата и получването на възнаграждение спрямо волеизлявлението в тази система.

Efix
Efix

Ресурсно базирана икономика

Кока Кола
Кока Кола

Тази ресурно базирана икономика, ако се базир на силиция забрави, защото току е карценогенен, ако трябва да правиш къщи ог него. Просто преди да четеш и гледаш неомарксизма на някой утопист, помисли малко.

И сегашната капиталистическа икономика е ресурсни базирана. Това не значи нищо!

Dolon
Dolon

Да и после доста излишен народ ще има и няма да се учудя, ако избие в апокалиптични ексцесии.

Сашо
Сашо

Значи , трябва да работи за трима ,пък да му плащат с 40% отгоре. Изгодно….Глобализма в действие. Само дето не виждам как лекар ще иска да върши и сестринската работа(+100%) за 40% отгоре заплата.

правда
правда

Точно това е проблема, че работиш за трима, а ти плащат за 1. Единствения начин да ти увеличат дохода е като се преквалифицираш или смениш работното място, където заплащането е по-добро. Увеличение в рамките на 5% са приказки за глупаци, които се задоволяват със статуквото. При положение, че цените на всичко скачат, потреблението се увеличава, децата растат и инфлацията е убийствена – увеличение от 5% е смешно. Човек не трябва да спира да усвоява знания и да трупа опит, да ги защитава всеки ден, а офертите за добри пари сами ще дойдат. Но дори тогава, това не трябва да ви… Виж още »

Veso
Veso

Това през социализъма май вече го играхме. Имаше широки специалисти които знаеха от всичко по малко и резултата от труда им обикновенно беше за боклука. Но като гледам съвременните стоки колко са некачествени явно ще се търсят такива специалисти – все пак ще работят за 3-ма , а заплатата ще е по-голям с до 40%.

правда
правда

Явно, щото по време на капитализма пък ни учеха, че банките имали „таван, който се движел“ и виж колко ЕКСПЕРТИ се навъдиха, за има няма 5-6 години, а сума ти държави се навътриха… да не отваряме тема, за популацията, че и там май си го слагаме отзад с тея гета и малцинства и псевдо продуцентчета и инфлуенсърчета…

Онзи не е в час
Онзи не е в час

Искате заводи, в които да работите от 9 до 5, работата да е да слагате капачки на компоти и да получавате 3000 лв. Е, сори, това доказано се оказа много нерентабилно.

Минев
Минев

Тук навсякъде е така. Едни работят за трима, а други са близки на шефа и си клатят краката.

Доказателства
Доказателства

Стани шеф, ако е толкова лесно. Кой те спира? Номенклатурата, партията, комунизма? Кой те спира? Кой? Кой? Кой?

Гадьо
Гадьо

Ето няколко супер професии:
Сервитьорка, пардон стюардеса-пилот – по цял ден се вози на самолет, защо и да не го управлява.
Медицинска сестра-лекар – знае да бие инжекции, значи може да лекува.
Чистачка-мениджър – нали ги гледа как по цял ден как цъкат на компютъра, не е трудно.
Врачка-психолог.
Фермер-ветеринар – ако не го излекува, клане по необходимост.

МОРАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ
МОРАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ

В случващата се Четвърта индустриална революция ще се реши казуса с ефективността. Квантовите изчисления, големите данни и оптимизационните механизми ще решат много от проблемите с ефективността. До момента успешни бяха хората, които бяха предимно продуктивни и ефективни, в следващият етап, когато тези два казуса се решат, основата ще бъде върху това да бъдем креативни. Ако искате децата ви, а и вие, да сте успешни в Общество 5.0 след Четвъртата индустриална революция, трябва да заложите на креативността. Креативни са хората със свободно, индивидуално мислене, хората, които поемат лична отговорност и хората, които не се водят от колективистки, тоталитарни и командно-административни остарели… Виж още »