fbpx
9.1 C
София

Digitimes: метавселените ще бъдат използвани в промишлеността

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Експертите на Digitimes разказаха за перспективите на метавселената в обозримо бъдеще. Според тях производството може да се превърне в първия отрасъл, в който технологиите както на виртуалната, така и на разширената реалност ще бъдат най-търсени – те ще помогнат за решаването на индустриалните проблеми благодарение на средствата, които вече са инвестирани в развитието на инфраструктурата за индустриалния интернет на нещата, включително AI-системите и частните 5G-мрежи.

Въпреки че все още липсва пълен консенсус относно концепцията за това как ще изглежда метавселената и какво представлява, вече е ясно, че в нея ще бъдат включени иновативни технологии, от рода на AR / VR шлемове до облачни изчисления и блокчейн решения. В същото време днес вече е известно, че метавселената ще помогне за решаването на редица необичайни проблеми и предварителното оптимизиране на някои процеси.

По-специално, експертите прогнозират, че поради недостига на персонал, опитните специалисти ще могат да прехвърлят част от задачите върху плещите на компютрите и да обучават служители във виртуалното пространство без опасни експерименти на място. Студентите ще получават подробни инструкции, избягвайки рисковете в началния етап на обучението, а също така ще могат да придобиват умения в условия, близки до реалните. Същевременно, подобно обучение позволява избягването на посещения на място и други свързани разходи.

AI-симулациите на производствените линии могат да бъдат адаптирани за оптимизиране на процесите без пряка намеса. В допълнение, „цифровите близнаци“ на реалното оборудване ще осигурят по-ефективен ремонт и поддръжка на реалните производствени обекти. Използването на AR/VR шлемове ще позволи на инженерите да анализират от разстояние повредите, след което да издават команди или препоръки към техниците, присъстващи на място. А с помощта на роботи асистенти и технологии за машинно зрение процесът на ремонт може да бъде значително ускорен.

В производството на автомобили „цифровият двойник“ може да се използва за моделиране на процеса за автономно шофиране и обучение на ИИ. Подобни решения вече съществуват. Например, BMW прекара шест месеца в изграждането на виртуален двойник на автомобилна фабрика – благодарение на симулацията на производствените процеси, автомобилният производител промени първоначалната структура на фабриката с почти една трета, за да оптимизира процеса на сглобяване и да съкрати времето от появата на концепцията до производствения етап.

Докато тези ползи имат значение в краткосрочен до средносрочен план, в дългосрочна перспектива метавселената вероятно ще се използва за стимулиране на иновациите в производствените процеси и управлението на веригите за доставки. Това ще се извършва чрез обединяване на множество виртуални фабрики и заводи в единен производствен комплекс и интегриране на производствените данни с подаваните от участниците във веригата за доставки сведения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини