fbpx
0.6 C
София

Disney създаде изкуствен интелект, които променя възрастта на актьорите

Само за 5 секунди FRAN променя възрастта на героя в един фрейм

Най-четени

Разработчиците в Disney са създали изкуствен интелект (AI), който променя възрастта на актьора в една сцена изключително лесно и бързо. След като той свърши работата си, художниците ще могат ръчно да нанасят промени,така че да направят ефектите възможно най-реалистични, но все пак изкуственият интелект ще поема цялата мръсна работа. Според информацията разработеният AI може да променя възрастта в един фрейм/ квадрат за 5 секунди.

Промяната на възрастта на един актьор е много скъпо и трудоемко занимание, което изисква художниците да преминават през всеки фрейм ръчно и да променят външния вид на героя. Според разработчиците от Disney наличните досега решения може да работят добре за снимки, но когато става въпрос за последователни видео фреймове резултатите са загуба на идентичността на лицето, ниска резолюция и различни резултати във всеки фрейм. От Disney твърдят, че тяхното решение е „първият практичен, напълно автоматизиран и готов за реална работа метод за промяна на възрастта на лицето във видео изображения.“

В обяснителната документация от екипа пишат, че би било невъзможно да тренират невронната мрежа FRAN (face re-aging network) с база данни от реални хора. Това би изисквало двойки от снимки, които да показват обекта с еднакво лицево изражение, поза, осветление и фон на две различни и известни възрасти. Вместо това учените са създали база от данни с няколко хиляди случайно генерирани лица. Те са променили възрастта на тези синтетични лица с вече съществуващи застаряващи инструменти и резултатите от този процес са подадени към FRAN.

Невронната мрежа  може да анализира една портретна снимка и да предскаже кои части от лицето ще бъдат повлияни при промяна на възрастта, след което да приложи ефекти като бръчки или изглаждане на кожата под формата на повърхностен слой над оригиналното лице. Създателите твърдят, че по този начин FRAN може да промени възрастта на актьора, като се запазва идентичността и цялостния му външен вид, дори когато главата или лицето им се движи, или когато светлината се променя по време на снимки.

Има много причини, поради които Disney да иска да разработи такъв инструмент

Той може да намали натоварването върху специалистите по визуални ефекти и да ускори процеса на работа. Освен това той може да помогне на продукциите, които не разполагат с огромен бюджет все пак да могат да променят възрастта на актьорите, или пък да се ограничат постоянно растящите разходи. Например цели 200 милиона долара от бюджета на филма „Ирландецът“ са отишли за подмладяването на Робът Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши.

Самите Disney променят възрастта на актьорите в своите проекти, като пример може да се посочи Марк Хамил в „Междузвездни войни“. Когато Харисън Форд се завърне като Индиана Джоунс следващото лято, той също ще изглежда по-млад, поне в началните кадри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини