DJI може да последва съдбата на Huawei

3
2220

Министърът на външните работи на САЩ подписа заповед за временно прекратяване полетите на дронове и други безпилотни летателни апарати, които са произведени в Китай. Това решение предизвика голямо възмущение от страна на лидера в производството на дронове, китайската компания DJI.

Официалната заповед нарежда незабавното прекратяване използването на безпилотни апарати, с изключение на извънредни ситуации. Това е необходимо, за да се се осигури добрата информационна безопасност на страната и да се опазят различните технологии на производство.

„В определени ситуации информацията, събрана с помощта на безпилотни летателни апарати може да бъде изключително полезна за чуждестранните организации и правителства“ – се казва в документа.

В заявление пред медиите, представителят на правителството Карол Данко поясни, че заповедта важи само за ситуациите, които не са инзвъредни. Тя добави, че дронове могат да се използват за борба с горските пожари, при търсене на хора по време на стихийни бедствия и други подобни.

DJI още от самото начало бе против тези ограничения.

„Безопасността на нашите продукти, разработени специално за министерството на вътрешните работи и други държавни американски учреждения бе независимо проверена и потвърдена от американски експерти по кибербезопасност. Свои проверки проведоха и различните федерални агенции“ – се казва в изявлението на DJI.

Китайската компания обвини властите на САЩ, че използват кибербезопасността като предлог за унищожаване на конкуренцията. Това ще даде възможност на американските дронове да догонят китайските и изтикат DJI от този пазар.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари