16.5 C
София

Document Foundation пусна втора бета на LibreOffice 3.4

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

В петък Document Foundation обяви втората бета версия на LibreOffice 3.4, разклонение на OpenOffice.org. Новината е съобщена една седмица след като Oracle обяви, че повече няма да разпространява платена версия на офис пакета.

Document Foundation, поддържана от компании като Red Hat и Google, миналата година изрази опасения от начина, който Oracle работи с общността.

Oracle в изявлението си от миналата седмица съобщава, че ще превърне OpenOffice.org в проект, изцяло базиран на общността. Не е ясно обаче как тези действия на Oracle ще засегнат Document Foundation. Възможно е Oracle да създаде нова фондация за OpenOffice.org или просто да се обедини с LibreOffice.

Document Foundation също така разяснява как ще работи с евентуални спонсори. Фондацията сега е с двустепенна система на управление – борд на директорите (Board of Directors) и консултативен борд (Advisory Board). Първият е избиран от общността, а вторият е за спонсорите и не подлежи на избор. Участието в консултативния борд се определя на база приноса за проекта, който може да бъде под формата на парични дарения или други ресурси. Фондацията пояснява и че не желае спонсори в борда на директорите, тъй като той е запазен изцяло за общността.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини