Download.com вкара неприятни екстри в инсталаторите на хостваните програми

0
29

Един от най-популярните сайтове за теглене на програми в света направи нововъведения в системата си, които не се нравят на доста от редовните потребители. В Download.com беше въведена система, която принуждава хората първо да изтеглят предварителен инсталатор, в който по подразбиране са вградени рекламни ленти с инструменти и скриптове, които сменят началната страница на браузърите, информира Tech Spot.

Доскоро програмите можеха да се теглят директно, така, както са подготвени от техните създатели. Това вече е невъзможно, а новата система в Download.com е въведена, за да се увеличи печалбата на сайта, който е собственост на CNET и среща затруднения при издръжката си.

В предварителния инсталатор има отметки, които позволяват на по-съобразителните потребители да избегнат рекламните боклуци, но повечето хора едва ли ще обърнат внимание на опциите, тъй като по навик ще щракат бързо върху бутона за довършване на инсталацията, без да разглеждат настройките. През последните дни някои от антивирусните програми започнаха да алармират потребителите, че в предварителния инсталатор на Download.com има зловредни кодове, блокирайки по-нататъшната инсталация.

Разработчиците на програми използват често този подход, за да печелят от своите безплатни продукти, слагайки опционални ленти с инструменти и други добавки. Съвсем друго е обаче, когато това се прави без тяхно знание от сайт, който е просто посредник между авторите и потребителите.

Към момента въпросът не е коментиран официално от CNET.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за