DuckDuckGo дава на създателите на браузъри нов инструмент за поверителност

2
530

DuckDuckGo, създателят на търсачката и браузър технологията, която държи на потребителската поверителност и не ви следи онлайн, сега споделя данни събрани за онлайн проследяващите технологии с други компании, работещи в сферата на потребителската поверителност, така че да могат да се възползват от тях за подобряване на неприкосновеността на ползвателите на софтуера им.

Компанията заяви в четвъртък, че е започнала да споделя голям масив от данни, наречен Tracker Radar, който подробно описва 5 326 интернет домейна, използвани от 1727 компании и организации, които проследяват онлайн активността на потребителите. Данните са с отворен достъп за всекиго и компанията, създател на браузъра Vivaldi, заяви във вторник, че вече е започнала да се възползва от тях.

„Ще го използват и други, включително и компании, поддържащи браузъри, които са по-широко използвани от Vivaldi“, заяви в ексклузивно интервю основателят на DuckDuckGo и изпълнителен директор на компанията Габриел Вайнберг

Действието на компанията отразява все по-нарастващото значение на защитата на личния живот и неприкосновеност в техно културата. Онлайн рекламната индустрия е един от най-печелившите маркетингови модел, но и един от най-големите нарушители на поверителността. Компании, които печелят основно от приходите от реклама и предлага услугите си безплатно, като Google и Facebook например, изграждат профили на хората, спрямо техните предпочитания, поведение и личностови особености, за да могат да им показват по-подходящи и съобразени с тях реклами.

Има доказателства, че хората вече правят повече от това просто да се оплакват, че нямат достатъчна поверителност и някой нахлува в личния им живот. Около 32% от нас са предприели някакви мерки, за да защитят онлайн поверителността си, установи проучване на компанията Cisco. Това може да включва активиране на функциите за блокиране на онлайн проследяването вградени в браузърите Apple Safari, Brave, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera и други. Също така мерките може да са и инсталиране на разширения за браузър като Ghostery, Privacy Badger и собствени опции на DuckDuckGo.

Инвестициите в поверителността

Хората са изтеглили браузърите и разширенията за браузъри на DuckDuckGo повече от 20 милиона пъти през 2019 г. и го продължават да го правят със скорост от 100 000 изтегляния на ден, разкри Уайнбърг.

DuckDuckGo, печеливша корпорация с 83 служители, е обслужила 3,3 милиарда търсения през собствената си търсачка. Същата показва реклами на потребителите, докато я използват, но те са осигурени от Microsoft и са на таргетирани на база думите, които търсите в момента, а не на база съставен личен профил за вашето потребителско поведение или предишни търсения. Изглежда, компанията печели. Но тогава защо раздава събраните през годините данни свободно на останалите разработчици?

Изпълнителният директор отговаря на този въпрос със следното:

„Нашата визия за компанията е да повишим стандарта на доверие онлайн“, каза Уайнберг. „Тази визия тук надхвърля потенциала за печалба.“

Всеки може да използва данните от Tracker Radar, които DuckDuckGo актуализира веднъж месечно. За разработчиците, които имат нужда от интегриране или обработване на данните спрямо техните нужди и платформа, търсачката ще търгува с лиценз за целта, за да покрие разходите, каза Уайнберг.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари